NieuwsEconomie

Volksbank denkt aan superdividend voor Staat

CEO Maurice Oostendorp en CFO Annemiek van Melick van de Volksbank tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2019.  Beeld ANP, Koen van Weel
CEO Maurice Oostendorp en CFO Annemiek van Melick van de Volksbank tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2019.Beeld ANP, Koen van Weel

Het gaat goed met de Volksbank. Zo goed dat een extra uitkering aan de staat tot de mogelijkheden behoort.

De Volksbank keert komende jaren mogelijk zo’n half miljard euro extra uit aan de Nederlandse staat. Het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank doet het inmiddels zo goed dat zo’n superdividend in gespreide vorm tot de mogelijkheden behoort.

Het gaat nog wel om een geschat bedrag. “Er staat nog niks vast”, benadrukte topman Maurice Oostendorp gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Zo moet er nog met de aandeelhouder worden overlegd. Ook is goedkeuring nodig van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het concern is sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in handen van de Nederlandse staat. Die pompte eerder dik 2 miljard euro in de organisatie. Van dat geld heeft de Volksbank afgelopen jaren handig gebruikgemaakt. De kapitaalpositie is sterk en het rendement op eigen vermogen ligt al voor op de doelstelling van 8 procent voor 2020.

In de eerste helft van dit jaar wist de Volksbank het ongunstige renteklimaat te pareren met onder meer lagere personeels- en marketingkosten. Ook was er sprake van groei op het gebied van betaalrekeningen, spaargeld en hypotheken. Onder de streep bedroeg de winst 154 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Het aantal klanten met een betaalrekening steeg met 43.000 tot ruim 1,5 miljoen. Alles bij elkaar beheert het concern nu 38,5 miljard euro spaargeld. De hypotheekportefeuille is opgelopen tot 48,5 miljard euro. “De Volksbank heeft een prima eerste halfjaar achter de rug”, zegt Oostendorp.

De Volksbank kijkt inmiddels weer naar mogelijkheden om op eigen benen te staan. Daarbij is het wachten op Den Haag. De bank rekent erop dat NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in financiële instellingen beheert, in de tweede helft van dit jaar met een voortgangsrapport komt. Dat is waarschijnlijk belangrijk voor de regering bij het besluit over een eventuele zelfstandige toekomst.

Net als bij andere banken is de aanhoudende lage rente wel een punt van zorg. “Dit tast het vertrouwen van consumenten aan. Die vragen zich af of ze straks nog rente krijgen over hun spaargeld”, zegt Oostendorp. Negatieve spaarrente kan hij niet uitsluiten, al snapt hij dat niemand daar blij van wordt. Komende tijd onderzoekt de Volksbank wat de lage rentes precies betekenen voor klanten en hoe ze daar het beste op kan inspelen.

Lees ook:

Het CDA wil van de Volksbank, de voormalige SNS, een coöperatieve bank maken.

De Volksbank (voorheen SNS) als co­öperatie moet de moraal bij bankiers terugbrengen, vindt CDA-fractievoor­zitter Pieter Heerma. Er moet weer een bank komen die van de mensen is.

De Volksbank wil privatiseren én de menselijke maat houden; gaat dat samen?

De Volksbank, voorheen SNS Reaal, is staatseigendom sinds ze in 2013 met overheidsgeld van de ondergang werd gered. Nu denkt de bank weer aan een zelfstandige toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden