VolkerWessels profiteert van nieuwe bouwgolf in Nederland

Is de beursgang van bouwer VolkerWessels dichterbij gekomen, nu een politieke aardverschuiving in Nederland is uitgebleven? Mogelijk wel. Maar het bedrijf liet gisteren nog in het midden of het die stap naar het Damrak ook maakt.

VolkerWessels maakte in januari bekend dat het in principe naar de beurs wil. Maar politieke omwentelingen, bijvoorbeeld in Nederland en Frankrijk, zouden een besluit daarover kunnen beïnvloeden, zei Dik Wessels, de man die VolkerWessels groot maakte en er nog altijd commissaris is. In januari konden in beide landen bewegingen (PVV) of partijen (Front National) aan de macht komen die weinig op hebben met Europese samenwerking. Na de verkiezingen van woensdag is de kans dat dat in Nederland gebeurd vrijwel nihil.

VolkerWessels, bijna 16.000 werknemers waarvan ruim 7100 in Nederland, publiceerde gisteren zijn resultaten over 2016. In financieel opzicht presteerde het beter dan zijn beursgenoteerde concurrenten Bam en Heijmans. Dat is al jaren zo. De nettowinst (141 miljoen euro) overtrof die van het grotere Bam (46,8 miljoen) - Heijmans leed een verlies van 110 miljoen. Zonder eenmalige posten was de winst van VolkerWessels (103 miljoen) een fractie hoger dan van Bam.

VolkerWessels profiteerde vooral van het herstel van de bouw-, woning- en vastgoedmarkt in Nederland. Die tak leverde 1,9 miljard aan omzet op, tien procent meer dan in 2015. De omzet in infrastructuur bleef gelijk: 1,37 miljard. Volker Wessels bouwt mee aan de nieuwe zeesluis in IJmuiden en aan de verbreding van de A1 bij Muiden en de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. Ook de poot voor energie en telecom (glasvezelnetten) had het veel drukker dan in 2015.

In de orderportefeuille van het bouwbedrijf zit voor ruim 8 miljard aan projecten, waarvan voor 5,4 miljard in Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden