Volkert van der G. wil van enkelband af

Portretten van Volkert van der G. voor de rechtbank in Amsterdam. Beeld ANP
Portretten van Volkert van der G. voor de rechtbank in Amsterdam.Beeld ANP

Volkert van der G. stapt naar de rechter omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating te streng vindt. Hij heeft daarvoor een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. De zaak dient maandag.

Begin mei kwam Van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, onder strenge voorwaarden vrij uit de gevangenis. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en staat hij onder elektronisch toezicht. Verder mag Van der G. geen contact hebben met de nabestaanden van Pim Fortuyn en de media en staat hij verplicht onder psychische begeleiding. Ook heeft hij een locatieverbod in de woonplaats van nabestaanden, de gemeenten Rotterdam, Hilversum én Den Haag. Het is dus de vraag of Van der G. maandag zijn eigen proces zal kunnen bijwonen.

De maatregelen zijn ingesteld ter bescherming van de maatschappij. Als Van der G. zich niet aan de sancties houdt kan hij direct weer in de cel belanden. Begin mei kwam Van der G. onder strenge voorwaarden vrij. Hij had tweederde van zijn straf van 18 jaar uitgezeten en mocht daarom de gevangenis verlaten. Volgens de ex-gedetineerde heeft hij zich goed gedragen in de gevangenis en zijn de strenge voorwaarden niet meer nodig.

Van der G. vermoordde Pim Fortuyn 12 jaar geleden op het Mediapark in Hilversum. Begin dit jaar bepaalde het OM dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg stond. Er zou weinig risico zijn dat hij weer in de fout gaat en ook heeft Van der G. geen psychische stoornis.

Stijn Franken, de advocaat van Volkert van der G., was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Op Twitter maakt het nieuws in ieder geval de tongen los:

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden