Volkert van der G. vrijgelaten; 'Ik hoop nooit meer iets van hem te vernemen'

Volkert van der G. (archieffoto) Beeld anp
Volkert van der G. (archieffoto)Beeld anp

De moordenaar van Pim Fortuyn (6 mei 2002) is vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van justitie vanmiddag bevestigd. Waar hij is vrijgelaten is niet bekend. Volkert van der G. heeft twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten en mag, onder beperkende voorwaarden, zijn leven hervatten. Drie betrokkenen vertellen hoe ze dat ervaren.


Joost Eerdmans, partijleider Leefbaar Rotterdam, oud lid van de Tweede Kamer voor de LPF:

"Ik wist net als iedereen dat deze dag ging komen en toch heb ik ernaar toegeleefd. Alles is geprobeerd om de vrijlating van Volkert van der G. tegen te houden, te stoppen. We kunnen vaststellen dat dit niet is gelukt. Toen hij in 2003 achttien jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd nadat er levenslang tegen hem was geëist, heb ik dat vonnis 'levensgevaarlijk' genoemd. Ook voor hem zelf.

Hij heeft een kandidaat-premier vermoord, Met die daad hielp hij een democratisch proces om zeep. Principes zijn leidend, heeft hij erover gezegd. Spijt heeft hij nooit betuigd. Zijn straf is schokkend licht geweest. Hij komt te vroeg vrij. In een petitie pleit het Burgercomité tegen Onrecht, waarvan ik voorzitter ben, voor het afschaffen van schijnstraffen.

Hiermee bedoelen we dat vervroegde invrijheidstelling moet worden geschrapt. Wie een parkeerboete krijgt, moet het volle pond betalen. Wie een moord pleegt krijgt aanzienlijke korting. Dat is niet uit te leggen. Ik hoop nooit meer iets te vernemen van Van der G. Ik verwacht dat hij elders zal resocialiseren en naar het buitenland vertrekt. Maar als consequentie van zijn schokkend korte straf blijft hij toch opgejaagd wild."


Huub Evers, media-ethicus:

"Ik denk dat de media zich vanaf nu koest moeten houden. Hoewel dit voor iedereen het beste zou zijn, voorzie ik dat het niet zal gebeuren. Als bij bepaalde kranten of blogs tips of aanwijzingen binnenkomen over de verblijfplaats van Volkert van der G., of zelfs foto's van hem, zal dat zeker worden gemeld.

Ethisch gezien vind ik dat media terughoudend moeten zijn als het om Van der G. en zijn vrijheid gaat. Zelf zal hij zich aan de voorwaarde houden dat hij geen contact zoekt met de pers. Er zullen daarentegen media zijn die het contact met hem juist zoeken. Als hij dan reageert, riskeert hij een terugkeer naar de cel.

Zijn veiligheid staat natuurlijk ook op het spel. Er kunnen mensen zijn in de samenleving die wraak willen nemen voor de moord op Fortuyn. Zij zullen de jacht op hem willen openen, nog eens aangemoedigd als in kranten of op websites tips over zijn verblijfplaats of foto's van hem worden geplaatst. Dat laatste zou bijvoorbeeld op een markt ergens in Duitsland kunnen zijn, ik noem maar iets. In dat geval is hij nergens meer veilig. Er zullen media en blogs zijn die erop azen zijn foto te plaatsen."


Simon Fortuyn, broer van Pim Fortuyn:

"Ik ben druk bezig met de voorbereiding van de demonstratie die we vanavond in Rotterdam houden tegen de vrijlating van Van der G. Het wordt een hectische dag, ook door alle media-aandacht. Het geeft me een dubbel gevoel. Zijn vrijlating is geen verrassing, maar toch knaagt er een stuk onvrede bij me. Hij had zijn achttien jaar gevangenisstraf moeten uitzitten. Het is te gek voor woorden dat hij twaalf jaar na de moord op een politicus, mijn broer, vrij komt.

Van der G. is aanklager, rechter en beul tegelijk geweest. Dit terwijl hij vandaag wel profiteert van ons liberale rechtsbestel. We protesteren vandaag niet alleen tegen zijn vrijlating, maar staan natuurlijk ook stil bij Pim. En bij de strafkorting in ons strafrecht. In Nederland moeten 'netto' straffen worden ingevoerd. 'Bruto' straffen die inhouden dat je een derde van de opgelegde straf niet hoeft uit te zitten, zijn er voor de 'bühne'.

Ik hoop dat dit de laatste dag wordt dat ik met Van der G. wordt geconfronteerd.

Ik ben er nog steeds trots op dat Pim aandacht krijgt. Tegelijkertijd blijft het zeer doen. Het beheerst niet mijn leven, maar het kost heel veel energie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden