Update

Volkert van der G. blijft verlost van enkelband

Deelnemers aan de demonstratie tegen de strafkorting van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. Beeld ANP
Deelnemers aan de demonstratie tegen de strafkorting van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G.Beeld ANP

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., blijft verlost van een enkelband die zijn bewegingen volgt. Ook blijven zijn locatieverboden opgeheven in de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Eerder had Van der G. een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om van deze voorwaarden af te komen, die werden gesteld aan zijn voorlopige vrijlating. Hij won dat geding en het hof heeft nu in hoger beroep een oordeel geveld.

Van der G. kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf van 18 jaar cel. Hij schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood.

Naast de locatieverboden en enkelband waren ook als voorwaarden een contactverbod met de familie van de slachtoffers, een mediaverbod en een verplichte begeleiding door de reclassering en een psychiater opgelegd. Deze eisen blijven wel van kracht.

Het hof ziet geen aanleiding om het locatieverbod en de enkelband opnieuw in te voeren. 'De periode na 30 juli is zonder problemen verlopen. In die periode gold het locatieverbod niet en droeg Van der G. geen enkelband. Tevens weegt mee dat het contactverbod met de familie van Pim Fortuijn en de chauffeur gehandhaafd blijft. Van der G. heeft zich ook steeds aan de bijzondere voorwaarden gehouden.'

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie 'niet ontevreden' te zijn over het oordeel van het hof. 'We voelen ons gesteund in ons beleid in deze zaak, omdat het merendeel van de voorwaarden voor Van der G. in stand zijn gebleven', zegt een woordvoerster. 'Op het punt van de locatieverboden ligt dat anders, maar het hof geeft als belangrijk argument aan dat het opheffen daarvan de afgelopen 2 maanden niet tot problemen heeft geleid.'

Mochten er in de toekomst op dit gebied wel problemen ontstaan, kan het OM overwegen om alsnog weer locatieverboden op te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden