Volkert van der G. bevrijd van enkelband en locatieverbod

Advocaten Stijn Franken (l) en Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort geding. Beeld anp
Advocaten Stijn Franken (l) en Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort geding.Beeld anp

Volkert van der G. hoeft geen enkelband meer te dragen en er komt een einde aan zijn locatieverbod. De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de voorwaarden die gesteld zijn aan zijn vrijlating voor een deel moeten worden opgeheven. Van der G. had eerder deze maand een kort geding tegen de staat aangespannen om van deze voorwaarden af te komen.

Volgens de rechter zijn de enkelband en het locatieverbod een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid en staan ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk het beschermen van de samenleving. De kans op recidive is volgens deskundigen laag.

De rechter sloot niet uit dat de bewegingsvrijheid van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, in de toekomst opnieuw aan banden wordt gelegd. "Het OM kan, indien daartoe aanleiding zou ontstaan, opnieuw een locatieverbod opleggen", liet de rechtbank weten.

Beperkingen
De moordenaar van Pim Fortuyn was naar de rechter gestapt om af te komen van de beperkingen die hem bij zijn vrijlating in mei dit jaar waren opgelegd. Volgens die beperkingen moest hij zich wekelijks melden bij de reclassering. Verder mocht Van der G. geen voet zetten in de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag en in de woonplaats van nabestaanden. Hij kreeg hij een enkelband, mocht geen contact hebben met de media en wordt verplicht psychisch begeleid.

Een deel van deze maatregelen komt nu dus te vervallen. Het mediaverbod en het verbod op contact met nabestaanden en de chauffeur van Pim Fortuyn blijven wel van kracht. In een persverklaring schrijft de rechtbank in Den Haag dat dergelijke contacten 'onnodige maatschappelijke onrust kunnen veroorzaken'. Ook moet hij zich wekelijks blijven melden bij de reclassering.

Frustraties
Volkert van der G. schoot de politicus Pim Fortuyn dood op 6 mei 2002 en werd direct opgepakt. De rechter veroordeelde hem tot 18 jaar cel. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in mei vrijgelaten. Bij zijn vrijlating ging Van der G. nog akkoord met de beperkende voorwaarden, maar volgens zijn advocaat Stijn Franken zouden de maatregelen te 'verstrekkend' zijn en alleen dienen om frustraties weg te nemen bij 'een bepaald deel van de samenleving'.

Het is onduidelijk of Volkert van der G. tevreden is over het oordeel van de rechtbank. Hij was zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden