Volk kijkt meer uit naar haar verjaardag dan koningin zelf

Geen groot feest of een gezamenlijk partijtje met zus Margriet (70)

Na afloop van het staatsbezoek aan Singapore zei koningin Beatrix gisteren dat ze voor de viering van haar verjaardag ¿ woensdag wordt ze 75 jaar ¿ nog weinig enthousiasme kan opbrengen. Een groot feest zoals bij haar 60ste verjaardag of een gezamenlijk partijtje met haar zus Margriet, die deze maand 70 werd, komt er niet. Wel komt er iets voor het personeel en de oud-medewerkers. Het leukste daarvan is dat iedereen elkaar weer eens ziet, zo zei de koningin.

De koningin kan er tegenopzien, de bevolking kijkt er naar uit. Als voorproefje drukken we op deze pagina's foto's af die een klein beeld geven van haar veelbewogen leven.

Op de foto hierboven staan prinses Beatrix en prins Claus met hun pasgeboren eerste zoon Willem-Alexander in 1967. Maker is Max Koot die na de oorlog bekendheid kreeg als officiële fotograaf van het Koninklijk Huis.

Op de pagina hiernaast staat linksboven een foto die Willem van de Poll maakte in 1947 tijdens een reportage van de prinsessen Beatrix en Irene op de Werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke in Bilthoven. Boeke was een wereldhervormer die kinderen op school een grote mate van vrijheid gaf. Na zes jaar haalde koningin Juliana haar dochters er toch vanaf omdat Beatrix zich niet gelukkig voelde.

Tiemen van der Reijken maakte in de jaren vijftig en zestig veel portretten van de prinses. Bijna altijd lachte zij, ook op deze foto uit 1964. Voor veel Nederlanders was ze in die jaren ook Prinses Glimlach.

Linksmidden. De foto typeert de plaats die Claus altijd bij Beatrix heeft ingenomen: die van wijze raadsman. Fotograaf onbekend.

Middenrechts. De jonge koningin Beatrix tijdens haar eerste Koninginnedag in Veere, 30 april 1981. Gefotografeerd door Rob Bogaerts.

Op de foto linksonder schenkt Beatrix thee in voor haar Particulier Secretaresse mevrouw M. Wijnen in 1963. Fotograaf Van der Reijken mocht een reportage maken in Kasteel Drakensteyn in Baarn, waar de prinses toen woonde.

In 1975 maakte fotograaf Davis de foto van Beatrix en Claus met Willem-Alexander, Constatijn en Friso in het park bij Kasteel Drakensteyn.

De foto's op deze pagina's verschenen onlangs in een special van Plus Magazine: 'Onze Beatrix', een samenwerking van SPN en het Nationaal Archief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden