Volk betaalt zwembad vol bluswater

Oppositie Zuid-Afrika woedend omdat Zuma 'veiligheidsmaatregelen' aan privé-villa niet hoeft terug te betalen

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma hoeft niets terug te betalen van de omgerekend 18,5 miljoen euro die de verbouwing van zijn privéhuis in zijn geboortedorp Nkandla de belastingbetaler heeft gekost. Die conclusie staat in een langverwacht rapport dat minister van politie Nkosinathi Nhleko gisteren in het parlement presenteerde.

Het rapport leidde tot woede bij de oppositiepartijen. Zij zien het als de ultieme bevestiging van de corrupte cultuur binnen de ANC-regering. De verbouwing van Zuma's huis groeide uit tot het symbool van de exploderende corruptie onder Zuma's presidentschap. "Het rapport is een belediging voor het Zuid-Afrikaanse volk", verklaarde oppositieleider Maimane.

Natuurlijk, ook Zuma's voorgangers knapten hun huis op omwille van hun veiligheid. Nelson Mandela deed dat voor 32 miljoen rand (2,4 miljoen euro), Thabo Mbeki spendeerde 8 miljoen rand (600.000 euro). Maar dat is onvergelijkbaar met de 246 miljoen rand (18,5 miljoen euro) die Zuma ervoor uittrok.

Zou de oppositie niet zo gefrustreerd zijn over het ANC, dan had Nhleko gisteren vast de lachers op zijn hand gekregen. Met droge ogen verklaarde de ANC-minister dat het luxe zwembad in de tuin van Zuma's villa in de eerste plaats is aangelegd als bluswaterreservoir.

Nhleko's uitleg had iets weg van een slechte sketch. Vervolgens verdedigde hij de aanleg van onder meer een kippenren en een amfitheater. Alles werd met de nodige creativiteit onder de noemer 'veiligheidsaanpassingen' geschaard. In dat geval draait de president niet op voor de kosten.

Het rapport toont hoe weinig het ANC zich aantrekt van de publieke opinie. Dat Zuma de jarenlange ophef nauwelijks serieus neemt, bleek afgelopen woensdag tijdens een debat in het parlement. Vooral de middenklasse heeft schoon genoeg van de groeiende corruptie in het land. Groot was de afkeer in de media over Zuma's laconieke houding, melige stemming, zijn misplaatste imitatie van het chique Engelse accent van oppositieleider Maimane en zijn uitspraak dat de oppositie 'inhoudelijk armoedig' is omdat die partijen zich telkens druk maken 'over het huis van één man'.

De reacties waren niet mals. Oppositiepartij EFF noemde Zuma een 'kleptomaan'. De DA van Maimane legde nog eens uit dat Zuid-Afrika met zijn stroomtekorten, haperende economie en een verlies van 'twee miljoen banen sinds het aantreden van Zuma' geen president kan gebruiken die slechts grapjes maakt. Dennis Bloem van de partij COPE noemde Zuma 'een clown'.

Hoe hoog de spanning rond de veronderstelde corruptie bij 'Nkandla-gate' kan oplopen, bleek in februari toen de EFF het Zuma onmogelijk maakte om de Zuid-Afrikaanse versie van de Troonrede uit te spreken. De partij eiste dat hij eerst zou vertellen wanneer hij het geld voor Nkandla zou terugbetalen. Het ANC gaf de oproerpolitie vervolgens opdracht de EFF-fractie met geweld uit het parlement te verwijderen.

De oproep tot terugbetaling is gebaseerd op het rapport van ombudsvrouw Thuli Madonsela van een jaar geleden. Zij concludeerde dat Zuma het deel van de verbouwing dat niet tot de veiligheidsmaatregelen gerekend kon worden, moest terugbetalen.

Het leverde Madonsela een plek op in Time's top-100 van meest invloedrijke mensen ter wereld. Maar haar invloed blijkt vooral symbolisch. Haar rapport besmeurde weliswaar het blazoen van Zuma, maar de publicatie berokkende het ANC bij de verkiezingen vorig jaar slechts beperkte schade: de partij behield een ruime meerderheid in het parlement. En Madonsela had niet de middelen om terugbetaling af te dwingen; als ombudsvrouw kan zij slechts aanbevelingen doen. En die sloeg politieminister Nhleko gisteren dus in de wind.

De neerwaartse corruptiespiraal in Zuid-Afrika lijkt daarmee een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. De oppositie laat het er niet bij zitten. Een parlementscommissie gaat het rapport analyseren. Of dat Zuma iets kan schelen is de vraag.

Hij zal gisteren, voorlopig opgelucht, een verfrissende duik hebben genomen in wat vanaf nu officieel geen zwembad meer is, maar een door de overheid goedgekeurd bluswaterreservoir.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden