Volhouden in goede en slechte tijden

Danny Trommelen heeft alle afleveringen gezien. Beeld
Danny Trommelen heeft alle afleveringen gezien.Beeld

Vetes, scheidingen, verloren zonen, geboorten en opbloeiende liefdes; hele mensenlevens hebben zich voltrokken in de 25-jarige soap 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Vanavond is er een speciale jubileumuitzending op RTL4 die een uur duurt. Drie fans zitten al een kwart eeuw elke dag voor de buis om Nederlands' enige soap te bekijken.

'Het is bijna een verslaving, een tic'
Ferdinand L'Amie, 34 jaar, schoonmaker en hulpverlener in de huishouding uit Ter Aar.

"Ik begon met kijken toen ik acht jaar was. Het was nieuw, een soap op de Nederlandse televisie. Toen ben ik blijven plakken en nu is het een verslaving, bijna een tic, om elke dag te kijken.

"Ik vind 'Goede Tijden, Slechte Tijden' onwijs leuk, omdat het zo spannend is. Ik heb nog nooit een moment gehad dat ik wilde afhaken. Ik heb alle afleveringen inmiddels gezien, maar de duizendste aflevering was heel bijzonder. Dat was een feestaflevering, waarin alle oude personages ook nog eens langskwamen.

"Ik vind de acteurs ook zo goed. Ze kunnen heel agressief spelen. Zoals Aysen (gespeeld door Dilan Yurdakul) altijd een bitch is, maar juist nu ze in verwachting is, zie je haar zachte kanten. Dat vind ik heel mooi.

"Ik kijk altijd samen met mijn ouders. Als ik een keer mis, kan ik het terugkijken en dat doe ik ook. Het is vaste prik, koffie erbij en GTST aan."

'Vroeger was het spannender'
Samantha Fluit, 35 jaar, werkloos uit Ede.

"Toen ik begon met kijken was RTL4 net een nieuwe zender en GTST de eerste soap in Nederland. Ik vond het allemaal heel mooi toen. Het kwam toen nog om zeven uur in de avond en ik mocht meekijken van mijn ouders.

"In het begin keken we elke avond met het hele gezin, maar later niet meer. Ik wilde een paar jaar geleden stoppen met kijken, want ik vond de verhaallijnen te langdradig. Dan waren ze een heel jaar bezig met een klein beetje actie! Dat vond ik saai. Maar ik heb niet opgegeven.

"Eerlijk gezegd vond ik de soap in het begin veel beter dan nu. De acteurs waren beter. Sacha (gespeeld door Gaby Blaaser) vind ik echt niet goed. En Tim (gespeeld door Beau Schneider) mag er ook wel uit, hij voegt echt niets toe. Ik vind het wel heel leuk dat oude personages nu terugkomen, zoals Linda (gespeeld door Babette van Veen). Maar toen ik jong was, vond ik het eigenlijk wel spannender dan nu."

Ferdinand L'Amie heeft nog nooit willen afhaken. Beeld
Ferdinand L'Amie heeft nog nooit willen afhaken.Beeld

'Ik ben toch elke keer weer benieuwd'
Danny Trommelen, 31 jaar, docent uit Brunssum.

"Ik begon met kijken toen ik zes jaar was, samen met mijn moeder. Al die jaren ben ik blijven kijken, omdat ik het spannend vond. Ik heb inmiddels alle afleveringen gezien. Maar ik heb me er ook weleens doorheen moeten worstelen. Sommige verhaallijnen waren zo langdradig of er verschenen opeens geesten van personages die al overleden waren. Dat vond ik heel raar. Toen wilde ik eigenlijk niet meer kijken.

"Maar mijn nieuwsgierigheid won het toch en ik was elke keer weer benieuwd naar de afloop. Ik hoop altijd op gerechtigdheid in de soap, want je hoopt toch altijd dat de goede personages alles overleven. Dat gebeurt lang niet altijd.

"De soap is nu zo veel beter dan vroeger. Als ik oude dvd-boxen terugkijk, is er af en toe een microfoon in beeld. Nou, dat komt nu echt niet meer voor!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden