Volharding wordt beloond

Voor het eerst in het achtjarig bestaan van de Duurzame 100 staat iemand uit de natuurwereld op de eerste plaats. De ecoloog Willem Ferwerda voert dit jaar de lijst van groene doeners en denkers aan. Zijn grootse aanpak om kaalgeslagen gebieden te herstellen, heeft zeer veel indruk op de jury gemaakt. Met zijn brede visie bloeien onleefbaar geworden plaatsen weer op. Letterlijk, met natuurherstel, maar ook figuurlijk met de terugkeer van economische functies.

In de top 3 van de Duurzame 100 2016 is terug te zien dat de onafhankelijke jury van twaalf experts dit jaar veel waardering heeft voor mensen die al lang en met veel volharding hun best doen de wereld te vergroenen. Na Ferwerda staat architect Thomas Rau op plaats 2 en poolreizigster Bernice Notenboom op 3. Allemaal streven ze hun eigen ideaal na, soms ten koste van zichzelf.

Opvallend in de top van de lijst dit jaar is daarnaast de prominente aanwezigheid van mensen uit het bedrijfsleven. Topman Feike Sijbesma van DSM staat op de zevende plek en bestuursvoorzitter Paul Polman van Unilever op nummer 9. Duurzaamheidsmanagers Marlijn Simons-Somhorst van Lidl en Jan Kempers van Heineken komen met stip nieuw binnen op respectievelijk plaats 16 en 19.

De achtste editie van de lijst telt 34 nieuwkomers, een record. Ook staan er in de top meer vrouwen dan vorig jaar, 39 nu tegen 32 in 2015. De redactie kent, net als vorig jaar, twee eigen aanmoedigingsprijzen toe. Het 'Groentje' gaat naar docent Robbert Blanken die kinderen lesgeeft in duurzaam denken en doen. De lokale trofee is dit jaar voor iemand die gewoon dichtbij huis de handen uit de mouwen steekt: raper van zwerfafval Henk Vrugt.

Reacties: deduurzame100@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden