Volhardend AZ richt zich op tegen plichtmatig Arsenal

Na een late gelijkmaker tegen het gemakzuchtige Arsenal (1-1) konden AZ en zijn fans, die de afwezige Dirk Scheringa toezongen, na tumultueuze dagen dan toch juichen. (AP)

AZ sleepte dinsdagavond een punt uit het vuur tegen Arsenal. David Mendes da Silva maakte in blessuretijd de gelijkmaker voor de landskampioen: 1-1.

Als een club voor curatoren richtte de kampioen van Nederland zich gisteravond dan toch op, toen zich ook op het veld rode cijfers aftekenden. Het technisch superieure Arsenal dacht zich met een minimum aan inspanning van een nieuwe zege te kunnen verzekeren, maar uitgerekend in de voorheen vaak fatale slotminuten balde AZ nu zelf plotseling de vuist.

Met een drieste volley van middenvelder Mendes da Silva werd Arsenal gestraft voor zijn gemakzucht, en AZ behield ermee op niet meer verwachte wijze enig uitzicht op een vervolg van zijn Europese campagne, op welk niveau dan ook. De club, die na het faillissement van DSB Beheer waarschijnlijk in de verkoop zal worden gezet, kon zich warmen aan een uitbarsting in wat zo toch nog een hoogtepuntje werd op het pad dat door de verdwenen eigenaar Dirk Scheringa met hoge doelen was ingeslagen.

De ontmaskerde bankier was zelf lijfelijk geen getuige van de bejubelde ontknoping en zijn ontluistering was op voorhand nog geaccentueerd. Met toestemming van de curator verscheen AZ zonder de letters van de gevallen bank op het shirt. Maar in het stadion werd Scheringa toegezongen door de supporters, die uiteindelijk ook na het mooiste affiche tot dusverre op de weg omhoog konden juichen. Ze konden de spelers van AZ eren die in een schijnbaar kansloze positie nu dan toch eens veerkracht en vasthoudendheid toonden.

Met toestemming van de curator verscheen AZ zonder de letters van de gevallen bank op het shirt

In de ongelijke strijd had de Nederlandse kampioen in extremis kunnen opveren, op een avond waarop ook trainer Ronald Koeman ondanks zijn ervaring op dit niveau opnieuw onthand leek. Naar goed gebruik bij internationale beproevingen had hij een tactische variant uitgedacht, om te speculeren op zijn minieme kansen. Dembele verscheen op de rechterflank in de aanval en Holman was naar binnen geschoven. In de defensie had Koeman met de terugkeer van Moisander zijn vertrouwde centrum in ere hersteld, en uitgerekend daar bracht Arsenal zijn eerste slag toe.

Moisander werd bestraft voor een lichtzinnigheid, waarmee werd onderstreept dat de mogelijkheden voor Koeman beperkt zijn met een te veel aan fysiek en mentaal te weinig bewapende spelers. Van de hapering bij de Fin maakte Arsenal gebruik met een karakteristieke demonstratie van zijn technische vermogens. Arsjavin en Van Persie bezorgden de bal in hoog tempo bij aanvoerder Fabregas, die eenvoudig kon afronden (0-1).

Voordien was AZ het gevoel gegeven dat er na het oplopende aantal tegenvallers in de competitie weer eens acceptabel gecombineerd kon worden. Daarbij mocht worden aangenomen dat de profs van AZ toch meer door de gestileerde opponent werden geprikkeld dan door compassie met hun ex-voorzitter. Maar weldra werd ook duidelijk dat AZ ondanks het driftige zoeken naar openingen weinig kon uitrichten tegen Arsenal, dat zich op het middenveld en in de verdediging doodgemoedereerd groepeerde.

Tot meer dan een schot uit de draai over het doel van spits El Hamdaoui was AZ in de eerste helft niet in staat geweest. Arsenal stelde zich op, zoals Europese topploegen in deze fase van het hoofdtoernooi gewend zijn: calculerend bovenal en bovenmatige inspanningen goeddeels vermijdend, in het besef dat de minder bedreven tegenstander fouten niet kan vermijden. Maar uiteindelijk vatte Arsenal het karwei toch te lichtvaardig op, met een voor AZ in de slotminuten ongedacht gevolg.

Na de hervatting was AZ, met Lens en Pelle gaandeweg als offensieve invallers, al hoop geboden bij pogingen van de verdedigers Moreno en Jaliens na een hoekschop en een vrije trap van Schaars. Meer leek Arsenal, met de ex-ajacied Vermaelen als soevereine centrumverdediger, niet toe te staan, maar in de extra tijd joeg plots de opgestoomde Mendes da Silva de bal in volle vaart in het doel (1- 1). AZ werd daarmee beloond voor zijn volharding in een wedstrijd die nauwelijks kansen leek te bieden en Dirk Scheringa werd opnieuw toegezongen, nadat zijn droom op het hoogste niveau op miraculeuze wijze was verlengd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden