Volgermeer

De Volgermeer, een van de beruchtste gifbelten van het land, is omgebouwd tot natuur- en recreatiegebied. Prins Willem-Alexander verricht vandaag de opening.

In de polder, noordelijk van Amsterdam en net onder Broek in Waterland, is vanaf 1918 veen gewonnen. De lege plekken werden opgevuld met Amsterdams huisvuil én met naar schatting 30.000 vaten gif van de voormalige fabrikant van bestrijdingsmiddelen, Philips Duphar. Vaten met benzeen, dioxinen en DDT.

Na twintig jaar soebatten en rekenen besloot de gemeente Amsterdam het gif af te dekken met een folie. Daar overheen is de afgelopen vijf jaar een nieuwe schone laag aangebracht van in totaal drie miljoen kubieke meter zand en klei, onder andere afkomstig uit de tunnel voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Uiteindelijk moet een mozaïek van vijvers en rietlanden het terrein in bezit gaan nemen. Recreanten kunnen er wandelen en fietsen en ondertussen ontstaat er nieuw veen uit afgestorven plantenresten, zo hopen de ontwerpers. Als de folie over enkele decennia is vergaan, zorgt de nieuwe veenlaag dat het gif niet aan de oppervlakte komt.

De komende jaren wordt de ontwikkeling van de natuur nauwgezet gevolgd. Jonge boompjes worden uitgetrokken, om te voorkomen dat hun wortels door het folie prikken. Wetenschappers houden in de gaten of en hoe zich nieuw veen vormt en of de oude veenlagen onder het gif niet worden weggedrukt door de de nieuwe natuur.

DUURZAAMHEID & NATUUR 8|9
Een bak vol gif met een deksel van natuur

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden