Volgende stap in het zuiveringsproces

De auteur is publiciste

ELS DE GROEN

Hoe gruwelijk het plan van dr. Andrijevic om Albanese vrouwen te beroven van hun baarmoeders ons ook in de oren mag klinken, we dienen te beseffen dat dit slechts een volgende stap is in het proces van ciscenje, schoonmaak, zoals de ontwerpers hun zuiveringen hebben genoemd.

De vorige stappen bestonden uit: opdoeking van het parlement, massaontslagen, sluiting van de scholen waardoor 340.000 kinderen op straat kwamen te staan, vernietiging van de universiteitsbibliotheek, ontmanteling van radio, tv en kranten, huiszoekingen en schijnprocessen, uitzetting uit woningen; inbeslagneming van geld en goederen, het onder de wapens roepen van jongens vanaf zestien jaar en het onthouden van elke medische zorg, inclusief vaccinaties, aan kinderen en volwassenen.

Die aanpak heeft gewerkt. Jaarlijks moeten zeventienduizend jongens onderduiken of vluchten voor het Servische leger en de kindersterfte is met sprongen toegenomen. Alleen al aan diarree stierven de afgelopen twee jaar honderden zuigelingen. Kinderen bezweken aan ziekten als mazelen, roodvonk en tbc. Tegenover het stijgende, vorig jaar verdubbelde sterftecijfer onder Albanezen staan pogingen van het orthodoxe bisdom Raska-Prizren om het geboortecijfer onder Serviërs te stimuleren. Vrouwen met vier kinderen ontvangen een zilveren medaille en zij die er vijf of meer baren worden met goud onderscheiden. Voorwaarde is wel dat het betrokken echtpaar in de orthodoxe kerk is getrouwd en zijn kinderen laat dopen.

Maar kennelijk gaat de ciscenje zo nog niet snel genoeg, reden voor Servische artsen om nu baarmoederoperaties en dergelijke te bepleiten. Het probleem van de Serviërs in Kosova is, dat de oorspronkelijke bevolking al vier jaar de kiezen op elkaar klemt en zich niet laat provoceren waardoor het schoonmaakprogramma geen gewelddadig karakter kan krijgen. Maar is langzaam afgemaakt worden draaglijker dan de snelle dood die mensen in Bosnië vinden? Want daar, in Tuzla, Prijedor, Gorazde en Srebrenica, gaat de schoonmaak veel sneller. Deskundigen schatten het aantal concentratiekampen op 120, het aantal massagraven op 60 en het aantal vrouwenkampen op minstens 45. Onvermijdelijk komt de dag dat aanklager Richard Goldstone namens het VN-tribunaal de namen van daders zal noemen. Maar kunnen we het ons veroorloven in de tussenliggende tijd over strijdende partijen en burgeroorlog te praten, termen die een mate van gelijkwaardigheid suggereren?

Noch moslims noch Kroaten zijn lelieblanke vechters. Maar dat ontslaat ons niet van de plicht de initiator te zoeken. Op 6 juli besloten de Servische bisschoppen het vredesplan voor Bosnië te torpederen, zoals Trouw meldde. Het plan zou oplossingen opdringen waarvan onder de 'goddeloze fascisten en communisten' ook al sprake was. “We sterven liever dan ons volk te verraden”, zeggen de kerkvorsten. Verraad is in hun ogen instemming met minder dan 70 procent van Bosnië, minder dan is veroverd.

We schuiven aan tafel met mensen die op de lijst van 'gezochten' staan, om een eind aan het vechten te maken. Maar de aard van ons plan draagt de kiemen in zich voor nieuwe en toekomstige oorlogen. Het is in niemands belang dat wij zaken doen met dit afgemartelde en zelf martelende volk. Het is verraad aan hen en onszelf.

Laten we eindelijk onvoorwaardelijk en duidelijk stelling nemen tegen alle nazi-praktijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden