Weblog

Volgende project: de zon van Ton onder de vloer

De folie van TonZon die straks mijn voeten warm gaat houden. Op de grond geen oranje plastic maar een dikke laag schelpen. Beeld TonZon
De folie van TonZon die straks mijn voeten warm gaat houden. Op de grond geen oranje plastic maar een dikke laag schelpen.Beeld TonZon

Het succes van mijn spouwmuurisolatie smaakt natuurlijk naar meer. Mijn volgende project om thuis energie te besparen wordt vloerisolatie.

Vincent Dekker

Een aantal weken geleden riep ik u op me te adviseren over welke vloerisolatie het beste zou zijn. Dat leverde niet meteen een eensluidende mening op. Bovendien heb ik het wat erg druk met het werk voor twee coöperaties in oprichting, Bergen Energie en Bergen BreedBand, zodat ik niet meteen tot actie ben overgegaan.

Maar een paar dagen geleden was ik bij een installatiebureau dat heel veel aan energiebesparing doet, en daar werd me ongevraagd TonZon aangeraden. 'Simpel en goed', aldus de deskundige. Wie ben ik dan om nog langer te twijfelen.

Dus ben ik maar een onder de vloer gekropen om te zien hoeveel vierkante meter folie er tussen de balken gehangen moet worden. De bodem van een deel van de kruipruimte heb ik jaren geleden al van een betonlaag voorzien om er een 1 meter hoge kelder te maken. Het andere deel is toen voor de vochthuishouding voorzien van een isolerende laag schelpen. Dat kreeg de volle goedkeuring van de deskundige installateur die me nu dus aanraadt daarboven TonZon-folie te hangen.

Het wordt nog een flinke, minder aangename klus om, op m'n rug liggend, eerst eens alle spinnewebben uit de kruipruimte te verwijderen. Maar goed, je moet wat overhebben voor je energiebesparing. Maar daarna zou het aanbrengen van de folie heel eenvoudig moeten zijn. Ik ben benieuwd.
En ik ben ook benieuwd of ik over een jaar net zo enthousiast zal zijn over de zon van Ton onder de vloer als ik nu ben over mijn zonnepanelen en die dertig miljoen iso-pareltjes in mijn spouwmuur.

De zon van Ton boven het schelpenstrand onder mijn vloer: veel leuker kan ik het op Twitter bij @VincentDekker4 ook niet maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden