Volgende noodstop in de eurozone: Slovenië

Banken diep in problemen In zomer blijkt of steun nodig is

JOOST VAN EGMOND

LJUBLJANA, SLOVENIË - Terwijl de Cypriotische bankencrisis nog naijlt, richten alle ogen zich op Slovenië, wellicht de volgende dominosteen in de eurocrisis. Het land is onvergelijkbaar met Cyprus, maar zit wel degelijk diep in de problemen.

Voor de argeloze bezoeker lijkt er weinig aan de hand in Slovenië. Het is gezellig druk in het centrum van de hoofdstad Ljubljana, de winkelstraat is vol en zelfs buitenlandse toeristen zijn in groten getale toegestroomd voor de paasvakantie. Maar wie doorvraagt, krijgt een somberder beeld. Winkeliers klagen over een dalende omzet en consumenten zijn pessimistisch; ruim 40 procent verwacht de komende twaalf maanden minder geld uit te geven.

Macro-economische verwachtingen worden steeds bijgesteld, maar alles wijst erop dat Slovenië moet rekenen op een krimp van tegen de 2 procent. En dat in een land dat al sinds 2008 zware klappen krijgt.

Voornaamste zorgenkind is de banksector. Die zit in grote problemen door oninbare kredieten aan het bedrijfsleven. De banken kunnen alleen met grote staatssteun overeind worden gehouden. Krediet is in Slovenië op dit moment niet te krijgen. De nieuwe regering van premier Alenka Bratusek hoopt zich een weg uit de crisis te groeien, maar daarvoor zal ze eerst schoon schip moeten maken bij de banken.

"Gezonde bedrijven missen nu kansen om het fundament voor groei te leggen", zegt Igor Antauer van de werkgeversorganisatie ZDOPS. "Ze kunnen niet investeren omdat de banken niet kunnen uitlenen."

Antauers analyse wordt breed gedeeld, maar die schoonmaak kost geld. Heel veel geld. Alleen al de grootste bank van het land, de Nova Ljubljanska Banka (NLB), zal waarschijnlijk voor honderden miljoenen aankloppen bij het ministerie van financiën. Sommige schattingen lopen zelfs op tot een miljard.

Slovenië richtte onlangs een 'slechte bank' op, naar een succesvol voorbeeld van Zweden in de jaren negentig. Die bank moet slechte leningen opkopen van de reguliere banken, maar ook daarvoor is een oorlogskas van enkele miljarden nodig. Daarbovenop moet Slovenië dit jaar voor zo'n 3 miljard aan bestaande staatsleningen herfinancieren.

De financiële markt staat bepaald niet te trappelen om al dat geld voor te schieten. Vorige week schoot de marktrente op Sloveense obligaties plots omhoog tot bijna 7 procent. Dat was een berucht geval van 'marktsentiment', een impulsieve reactie na de gebeurtenissen op Cyprus, maar het zette Slovenië wel op de kaart als probleemgeval. Die status wordt je gemakkelijker verleend dan dat je ervan afkomt.

Slovenië heeft nog even tijd om de gunst van de markt terug te winnen. Uiterlijk begin juni komt de eerste horde, als het een miljard aan aflopende obligaties moet vernieuwen. Lukt dat niet, dan moet waarschijnlijk het Europese noodfonds uitkomst bieden.

Uiteraard verwacht de regering zelf dat alles goed komt. "Ik ben kalm", zei minister van financiën Uros Cufer tegen persbureau Reuters. "Wij hebben geen steun nodig dit jaar."

Het leidt tot gegrinnik onder analisten. "Ze wachten het liefst tot volgend jaar, als de Duitse verkiezingen achter de rug zijn." Want met de herverkiezing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de tocht, zouden de voorwaarden voor die steun weleens erg streng kunnen uitvallen.

De val van succesvol Slovenië
Het kleine Slovenië gold tot de internationale schuldencrisis van 2008 als een succesverhaal. Het werd EU-lid in 2004, als eerste van de voormalige Joegoslavische deelrepublieken. Toetreding tot de eurozone volgde in 2007, en dat alles begeleid door een stevige economische groei.

Daarna ging het mis. Lokale banken hadden massaal geleend aan wankele bedrijven en betaalden daar de prijs voor. Een zware recessie leidde tot faillissementen en dus oninbare leningen.

Momenteel is 20 procent van de schulden aan Sloveense banken oninbaar. De staat springt bij, maar kan daardoor zelf steeds moeilijker lenen op de geldmarkt. Deze zomer, als Slovenië voor miljarden aan schulden moet herfinancieren, zal blijken of de markten nog vertrouwen in het land hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden