Opinie

Volgend jaar weer 'Boer zoekt vrouw'?

Tijdens het festival Boer zoekt Vrouw LIVE werd in 2012 het nieuwe seizoen van het televisieprogramma afgetrapt. Beeld anp
Tijdens het festival Boer zoekt Vrouw LIVE werd in 2012 het nieuwe seizoen van het televisieprogramma afgetrapt.Beeld anp

Als iets de goklust aanwakkert, dan is dat wel 'Boer zoekt vrouw'. Vanaf de eerste uitzending wil iedere kijker toch thuis de eerste zijn die al meteen gezien had dat het niks zou worden tussen Geert en Ada, tussen Bertie en Katherine en tussen Tom en Leonie. Bij mij in huis bestaat de prijs uit louter de eer, maar ik weet dat hier en daar sprake is van een echte trofee, zoals een weekendje kamperen bij de boer.

Het tv-programma voert met rond de vier miljoen kijkers steevast de top-10 aan van best bekeken uitzendingen op de zondagavond, met het NOS-journaal en Studio Sport Eredivisie, allebei zo'n drie miljoen kijkers, op de tweede en derde plaats. Drie NPO-programma's dus. Daar moet staatssecretaris Sander Dekker toch blij mee zijn. Het eerste programma van de commerciëlen in de top-10 is 'Divorce' van RTL, met zo'n 1,8 miljoen kijkers op de vierde plaats.

Daarmee is 'Boer zoekt vrouw' twee keer zo populair als 'Divorce'. Kijkers kiezen dus eerder voor het gestuntel van naturel verlegen mensen dan het gespeelde gemanipuleer van acteurs.

Informatief?
Het is allemaal amusement, natuurlijk. Er is bar weinig educatiefs, informatiefs of cultureels aan. Toch zijn juist dat de drie eisen die staatssecretaris Dekker wil stellen aan uitzendingen van de publieke omroep, liet hij dit najaar weten. Geschrokken concludeerde de ChristenUnie toen dat bijvoorbeeld 'Bananasplit' gaat sneuvelen, al haastte Gert Jan Segers zich wel te zeggen dat hij er zelf nooit naar had gekeken.

En hoe zit het dan met 'Boer zoekt vrouw'? Is dat wel informatief, educatief en cultureel genoeg? Door de nieuwbakken tortelduifjes op citytrip te sturen heeft de KRO-redactie zichzelf in ieder geval enigszins ingedekt. Tom en Rimke maken selfies in Dubrovnik, Jan en Rianne verkennen elkaar in Dublin en Theo en Nancy ontdooien in Oslo. De kijkers van 'Boer zet vrouw' zijn daarmee bijna ongemerkt cultureel weer wat bijgepraat.

Maar verder? Van het boerenbedrijf van Geert, Bertie, Jan, Theo en Tom hebben de kijkers nauwelijks iets gezien. En dan blijken boeren en vooral boerinnen in Nederland ook nog vaker dan anderen een levensgezel te hebben. Van de boeren is slechts 15 procent alleen, tegen een kwart gemiddeld, liet het CBS begin dit jaar weten.

Citytrip
Dus dat Yvonne Jaspers zielige, vereenzaamde boeren eindelijk aan een vrouw helpt, dat is niet helemaal waar.

Nu dit seizoen van BZV ten einde loopt, is het tijd om de vraag te stellen of het belastinggeld wel goed besteed is aan dit programma. Moeten de boeren op kosten van de staat op citytrip, waarbij vier miljoen Nederlanders meekijken? Is dat informatief en educatief genoeg en cultureel nog bovendien? Of is 'Boer zoekt vrouw' een ordinaire datingshow die de goklust in de huiskamers aanjaagt?

Vandaar mijn vraag: volgend jaar weer 'Boer zoekt vrouw'?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden