Volgend jaar op meer snelwegen 130 rijden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Begin volgend jaar gaat de maximum snelheid op negentien trajecten omhoog naar 130 kilometer per uur. Het gaat onder meer om delen van de A27, A28, A50, A58 en A65.

Vanaf volgend jaar kan dan op 61 procent van de snelwegen 130 worden gereden, maakte het ministerie van infrastructuur en milieu donderdag bekend. Het streven van het ministerie is om dit cijfer op te voeren naar 77 procent.

"We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 kilometer per uur mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger", aldus minister Melanie Schultz in een verklaring. In ons land geldt sinds 2012 een maximum snelheid van 130.

Veilig Verkeer Nederland zegt in een reactie dat veiligheid voorop moet staan voor de weggebruiker. Hoge snelheid is vaak de oorzaak van veel ongevallen. "Ook op wegdelen met veel op- en afritten is het de vraag of een hogere snelheid verstandig is'', zegt een woordvoerster. VVN gaat bij het ministerie informeren hoe het zit met de veiligheid op de wegen waar volgend jaar de snelheid omhooggaat.

Vorige week liet Milieudefensie al weten dat een hoger snelheid op wegen leidt tot een flinke stijging van de uitstoot van stikstofdioxide. Waar de snelheid omhooggaat van 100 naar 130, neemt de uitstoot met 46 procent toe. Op weggedeelten waar de snelheid van 120 naar 130 gaat, stijgt de uitstoot met 27 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden