Volgelingen Sanders laten zijn revolutie maar met moeite los

Aanhangers van Sanders hielden niet op met boe-geroep telkens toen naam Clinton voorbij kwam. Beeld EPA
Aanhangers van Sanders hielden niet op met boe-geroep telkens toen naam Clinton voorbij kwam.Beeld EPA

"Ik 'voelde de Bern', maar maak je geen zorgen, ik heb er een zalfje op gedaan", grapte comedienne Sarah Silverman op de eerste avond van de Democratische conventie.

Bas den Hond

Ze stond op het podium met senator Al Franken, Clinton-aanhanger en ex-komiek, en dat had het moment moeten zijn dat ook in de zaal de hereniging van die twee groepen binnen de partij tot stand kwam. Maar helemaal lukte dat niet. Toen het boe-geroep, elke keer als de naam van Hillary Clinton voorbij kwam, niet ophield, sprak Silverman de 1846 afgevaardigden die naar Philadelphia waren gekomen om Bernie Sanders te steunen streng toe: "Doe niet zo belachelijk!"

En toen was het tijd voor Paul Simon om 'Bridge over troubled water' te zingen.

De Democratische partij had zich voor maandag voorgenomen om de aanhang van de sociaal-democraat uit Vermont, een aanhang die zich zich de afgelopen maanden met verrassend fanatisme achter zijn 'politieke revolutie' schaarde, te verzoenen met de overwinning van Hillary Clinton. Dat was op zich al geen eenvoudige opgave, maar dankzij een groot aantal vrijdag door WikiLeaks gepubliceerde emails was de teleurstelling bij velen omgeslagen in woede. Uit de mails bleek dat het partijapparaat, het Democratisch Nationaal Comité, zoals velen al vermoedden achter Hillary Clinton stond.

Dat heeft Bernie Sanders niet de overwinning gekost, zoveel macht heeft het partijbureau niet. Maar de pacificatie van de partij dreigde door de onthulling in het honderd te lopen. De voorzitter, Congreslid Debbie Wasserman Schultz, zal daarom na de conventie aftreden, zo werd maandag bekend. En gisteravond laat publiceerde de partij een officieel excuus.

Maar daarmee waren de gemoederen nog niet gesust. Tijdens de eerste toespraken maandagmiddag was duidelijk te horen dat Hillary Clinton nog even niet de eenstemmige lieveling was van de in totaal bijna 5000 afgevaardigden.

Maar in de loop van de avond sloeg dat om. Een belangrijke bijdrage daaraan leverde Sanders zelf. Hij stuurde 'ambassadeurs' de zaal rond die de meest luidruchtige delegaties tot kalmte maanden. En naarmate de avond vorderde, kwamen er sprekers op het podium te staan die er mee weg kwamen de lof te zingen van Hillary Clinton.

Michelle Obama ging onder andere in op de opvoeding van haar kinderen. Beeld REUTERS
Michelle Obama ging onder andere in op de opvoeding van haar kinderen.Beeld REUTERS

Michelle Obama
Er zijn er bijvoorbeeld niet veel in de Democratische partij die het in hun hoofd zullen halen om door Michelle Obama heen te joelen. De enorm populaire first lady stak uiteraard de loftrompet over de Democratische kandidaat, die ze prees als iemand die nooit opgeeft.

Maar ze keek ook terug op haar eigen tijd als first lady. Acht jaar geleden hield ze op de Democratische conventie in Denver een toespraak die haar moest introduceren bij het Amerikaanse publiek, een toespraak waarin ze dat publiek ervan moest overtuigen dat ze geen 'boze zwarte vrouw' was, en van haar land hield.

Nu kon ze vertellen hoe trots ze was op Amerika, dat haar als Afro-Amerikaanse vrouw had laten wonen in het Witte Huis. Dat voor een zwarte niet alleen maar het huis van de president is: ze prees de 'generaties van mensen die de zweep van de lijfeigenschap voelden, de schaamte van de slavernij, de pijn van de segregatie, maar die bleven streven en hopen en doen wat nodig is, zodat ik nu wakker kan worden in een huis dat gebouwd is door slaven'. "En naar mijn dochters kan kijken terwijl ze met de honden spelen op het grasveld van het Witte Huis."

Via het perspectief van haar kinderen zette Michelle Obama vervolgens een subtiele aanval in op Donald Trump, zonder hem ook maar één keer bij naam te noemen. Zij en de president, vertelde ze, waren zich er voortdurend van bewust dat het leven in zo'n abnormale omgeving Sasha en Malia Obama zou kunnen maken en breken. "We spoorden ze aan om degenen te negeren die twijfel zaaiden aan het burgerschap en het geloof van hun vader. We benadrukten dat de hatelijke woorden die ze horen van publieke figuren op tv niet werkelijk de geest van dit land vertegenwoordigen. We leggen uit dat als iemand wreed is, of zich gedraagt als een bullebak, je jezelf niet verlaagt tot diens niveau. Nee, ons motto is: als zij laag bij de grond gaan, gaan wij hoog."

En als 'eerste ouderpaar' van het land, zijn de Obama's ook voor andere kinderen in de VS een rolmodel, stelde ze daarna vast. De implicatie was duidelijk: alleen al om wat kinderen van hem zouden kunnen leren, kan Amerika beter niet Donald Trump als president nemen.

Na Michelle Obama sprak senator Elizabeth Warren, het boegbeeld van de linkervleugel van de Democraten, die serieus werd gezien als mogelijke presidentskandidaat en daarna kandidaat vice-president. Ze werd geen van beide, hield zich neutraal in de strijd tussen Clinton en Sanders, maar schaarde zich toen die strijd beslecht was voluit achter Clinton. Dat kwam haar maandagavond nog wel op een spreekkoor te staan: "We vertrouwden je", riep een groep afgevaardigden verwijtend.

Sanders
En toen was het de beurt aan Sanders. Hij werd minutenlang toegejuicht. En hield een toespraak die zijn aanhangers bijna konden playbacken, zo leek die op zijn vaste campagnetoespraak van de afgelopen maanden. Hij vertelde over de miljoenen kleine donaties die hij had gekregen voor zijn campagne en de dertien miljoen stemmen. En over de problemen in de VS die zijn politieke revolutie moet oplossen: de stagnerende welvaart van gewone Amerikanen, de ongelijkheid, de opwarming van de aarde, de rol van het grote geld in de politiek. Maar gaandeweg kwam bij de oplossingen die hij daarvoor aandroeg wel een inleidend zinnetje: "Hillary Clinton weet, dat...", "Hillary Clinton begrijpt, dat..."

Bernie Sanders met zijn kenmerkende pose op het podium bij de Democratische conventie. Beeld photo_news
Bernie Sanders met zijn kenmerkende pose op het podium bij de Democratische conventie.Beeld photo_news

Om haar gaat het nu eenmaal tot 8 november, concludeerde hij, zeker als je naar het alternatief kijkt: "Op grond hiervan zal elke objectieve waarnemer tot de conclusie komen dat - op basis van haar ideeën en haar leiderschap - Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten moet worden."

En daarover viel in de zaal geen wanklank meer te bespeuren.

Wat niet betekent dat de nominatie van Clinton nu een hamerstuk is geworden. "Ik kijk uit naar jullie stemming", zei Sanders bemoedigend tegen zijn afgevaardigden. Nog één keer krijgt de linkervleugel deze dinsdag de kans om te laten zien hoeveel Democraten ontevreden zijn over hun politici, van president Obama tot de leden van het Congres, en over de traagheid en de incompleetheid waarmee Democratische ideeën in beleid zijn omgezet. Daarna is het de beurt aan de Clinton-aanhang, en donderdagavond aan Hillary Clinton zelf: ze zal hen moeten overtuigen dat het de komende vier jaar anders en sneller kan.

Maar mocht dat niet lukken, dan is er altijd nog het schrikbeeld Donald Trump om hen te motiveren. Die twitterde schamper over de eerste avond van de Democraten: "Bernie Sanders heeft zich compleet laten inpakken door Slinkse Hillary Clinton. Al dat werk, al die energie, al dat geld, en het heeft niets opgeleverd. Tijdverspilling!"

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden