Volg het emmertje en je straalt in de hemel

Voor moslimjongetjes is er iets nieuws: de woedoe-emmer. De bedenker ziet er handel in, en een informatiebron voor kinderen én hun ouders.

door Lodewijk Dros

’Mijn ouders waren op vakantie, ik ging bij vrienden op bezoek. Daar deed ik mijn rituele wassing. Toen zag ik dat elk gezin daarvoor een ander emmertje gebruikte”, zegt Najim Ambari (23). „Dat zette me aan het denken. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat honderden miljoenen moslims allemaal verschillende emmertjes hebben?”

De wassing gaat liefst niet aan de lopende kraan – dat is verspilling, vindt Ambari. „Daar is de Profeet, vrede zij het hem, duidelijk over.”

De jonge commercieel econoom uit Bodegraven vertelt dat elke moslim vijfmaal daags een wassing (woedoe) moet doen, voor het gebed. Aan dat reinigingsritueel zijn voorschriften verbonden. Die richtlijnen moet je exact volgen, zegt Ambari. „Vooral in je eigen belang. Als je later in het hiernamaals komt, dan telt het juiste wassen mee, dan krijg je lichtinval, dan straal je in de hemel.”

In tien tekeningetjes presenteert Ambari op het woedoe-emmertje de rituele wassing. Van rechts naar links gelezen – net als Arabisch schrift. Eerst de ’intentie’, dan de wassing van handen, mond, neus, gezicht, armen, haar, oren en voeten, vergezeld van de juiste formuleringen.

Kinderen krijgen, als het goed is, instructie van hun ouders, maar daar schort nogal eens wat aan. Ambari: „Meestal ga je als kind de douchecel in en je komt eruit met de mededeling dat je je wassing gedaan hebt, terwijl je eigenlijk niet precies weet hoe het moet. En je ouders gaan niet mee naar binnen om het te controleren.”

Volgens sommige moslims is het afbeelden van een levend wezen taboe, zoals het stripfiguurtje op de emmer. Voor anderen is het een goede manier om te informeren, zegt Ambari. „Het is een leidraad die bedoeld is voor kinderen, maar het valt me op dat veel ouderen de informatie graag benutten. Verrek, zeggen ze dan, nooit geweten dat je je voeten drie keer moet wassen.”

Najim Ambari is in juli begonnen met de productie van de emmers. Vroeger gebruikte hij zelf een Hollandse mayonaise-emmer voor de wassing, dus wilde Ambari de woedoe-emmer bij een Nederlandse producent laten maken. Maar het formaat – drie liter – viel hier niet te realiseren. Hij week uit naar Denemarken. Ambari lacht; de woedoe-emmer is een Deens ding met cartoons, maar dan anders.

Inmiddels loopt de verkoop van de eerste lichting emmertjes (5000 stuks) goed, zegt hij. „We hebben ze nog niet bij Blokker staan, maar moslims weten ons te vinden. We hebben honderden bestellingen lopen, via de website www.littlemuslim.nl.” Een emmertje kost twee euro, tien procent gaat naar een goed doel, zegt de maker.

Ambari heeft twee nieuwe plannen. Ten eerste: doordringen tot de wereldmarkt. Zijn bedrijfje is al op de Engelse markt voorbereid. Tweede doel: zo snel mogelijk een meisjeswoedoe-emmer ontwikkelen. „Meisjes doen dezelfde reiniging, dus dat maakt niets uit. Maar het meisje krijgt een eigen emmertje, met een moslimaatje erop, met hoofddoek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden