Tv-serieWimpie en de Domino's on tour

Volg een band voor mensen met een verstandelijke beperking in hun reis naar Frankrijk

Zanger Dennis van Wimpie en de Domino’s.Beeld NTR

Ontwapenend zijn de muzikanten, vol humor, maar ook grillig. De documentaireserie ‘Wimpie en de Domino's on tour’, vanaf maandagavond op tv, gaat over de tiendaagse reis die een Amsterdamse band voor mensen met een verstandelijke beperking maakte naar Frankrijk.

Met een strak gezicht speurt Ramon de straat af. Van links naar rechts beweegt zijn hoofd, de drummer wipt op zijn benen. Als zelfbenoemde ‘baas van de bus’ wil hij de chauffeur als eerste begroeten. De andere muzikanten van Wimpie en de Domino’s, een Amsterdamse band voor mensen met een verstandelijke beperking, zijn al net zo ongeduldig.

Maar dan klinkt om de hoek getoeter. De ogen van de tien artiesten worden groot. Een grote zwarte bus met daarop de naam en foto’s van de Wimpies, zoals ze zichzelf noemen, komt voor de repetitieruimte tot stilstand. Het gejuich dat opgaat is oorverdovend, enkele begeleiders moeten de bandleden tot kalmte manen. “Ik ben blij, ja, verdomme”, snikt zangeres Bonnie overstuur. “Ik ben zo blij.”

Worstelen met heimwee

De naam van de tv-serie ‘Wimpie & de Domino’s on tour’ spreekt voor zich. In de vijfdelige roadmovie, vanaf vanavond te zien op NPO 1, trekken de tien Wimpies in hun spiksplinternieuwe bus van Nederland richting zuidwest Frankrijk. Daar woont de voormalige coach van de rock ’n rollband, die de muzikanten ter ere van het 12,5-jarig jubileum van de groep heeft gevraagd op te treden in zijn dorp. Samen met Dieuwertje Blok struinen de Wimpies puffend door Parijs, nemen ze een videoclip op met zanger Kenny B. en worstelen ze met heimwee.

Beeld NTR

“Ik was op slag verliefd op de band toen ik Wimpie en de Domino’s tien jaar geleden ontmoette”, vertelt regisseur Maartje Paans in de Amsterdamse studio waar de band eens per week repeteert. De drie Wimpies aan tafel beginnen te joelen. “Overal waar ze komen, ontregelen ze de boel. Ze zijn ontwapenend, absurd, enthousiast en bovenal: puur. Zijn ze boos? Dan laten ze van zich horen. Net als wanneer ze blij zijn. Moeten ze naar de wc? Dan gaan ze, ook al staan ze achter de microfoon in Carré.”

Paans heeft veel van de band geleerd. “De Wimpies kunnen niet anders dan totaal zichzelf zijn. Ze trekken zich nooit iets aan van de mening van anderen, kennen geen sarcasme of maniertjes. Naar hun voorbeeld probeer ik schaamtelozer te zijn. En meer aan mezelf te denken. Want hoewel de Wimpies enorme verbinders zijn, ze graag knuffelen en direct de hand van nieuwkomers vastpakken, zorgen ze in de eerste plaats goed voor zichzelf. Eten is belangrijker dan een interview. Ik hoop dat de Wimpies het publiek net zo inspireren, dat de tv-serie meer is dan vermaak.”

Amsterdamse Uitmarkt

Sommige kijkers zullen Wimpie en de Domino’s kennen. Eerder stond de band op de Amsterdamse Uitmarkt. De muzikanten met een verstandelijke beperking traden op in ‘De Wereld Draait Door’ en deelden het podium met bekende artiesten als Paul de Leeuw, Ronnie Flex en Nick en Simon.

“Ik wilde deze documentaire maken om te laten zien wat er achter de schermen gebeurt.” Het is een eerlijk inkijkje, stelt Paans. “We nemen de Wimpies serieus. Wat mij frustreert is dat er vaak betuttelend wordt gesproken over verstandelijk gehandicapten, wordt gedaan alsof het schattige kinderen zijn. Dat is niet zo. In de serie wordt ook duidelijk hoe ingewikkeld het is om de groep het podium op te krijgen. Er komt een heleboel geregel bij kijken en het gaat altijd anders dan je denkt.”

Beeld NTR

In de tweede aflevering staan zanger Dennis en saxofonist Casper in een tent. De toerbus is net aangekomen op de Franse camping en nu moeten de mannen over de kamer-indeling beslissen. Dennis is overweldigd door de zenuwen. Hem is gevraagd of hij alleen of met Casper in een kamer wil slapen, in een tweepersoonsbed of een stapelbed. Hij komt er niet uit. Uiteindelijk hakt een begeleider de knoop door: de twee vrienden slapen vannacht zij aan zij. Van geluk kan Casper niet meer stoppen met snikken.

Grote familie geworden

Zo worstelt iedere Wimpie op geheel eigen wijze met zijn of haar beperking. “Er wordt vaak gehuild in de band”, erkent Anita, zangeres in de groep. “Er zijn ruzies en ellende. Maar we vangen elkaar ook altijd weer op. We troosten en steunen elkaar en door de muziek komt alles altijd weer goed. Op het podium zijn we een eenheid. Daar stralen we.” 

Bijna was Anita niet meegegaan op de tiendaagse reis naar Frankrijk. Een van haar drie kinderen stond namelijk op het punt te bevallen. “Maar ik ben zo blij dat ik ben meegegaan op toer. Zeven jaar lang was ik niet op vakantie geweest. Ik heb het zo fijn en leuk gehad en ben van zoveel mensen gaan houden. Ik kan niet meer zonder de band, we zijn een grote familie geworden. En zingen maakt me los. Ik wil iedereen aanraden om het te doen. Ook al zing je vals, zing. Dan voel je je vanzelf beter.”

Wanneer de band het speciale toerlied opneemt, een eigen versie van het nummer ‘Comment ça va’ van The Shorts (1983), moeten de muzikanten vele malen opnieuw beginnen. De tekst onthouden blijkt een lastige klus, net als de maat vinden met z’n allen. Luister goed naar elkaar, adviseren Nick en Simon de groep, dan klinkt het vanzelf minder rommelig. 

Niet in woorden te vangen

Niet alleen de Wimpies komen in de tv-serie in beeld. Ook de makers van ‘Wimpie en de Domino’s’ konden niet ontsnappen aan de camera’s, wanneer bandleden hen tijdens het draaien even wilden knuffelen of directe vragen stelden aan de geluidsman.

“De Wimpies omarmen iedereen direct en dus is uiteindelijk iedereen die mee was onderdeel geworden van de documentaire”, legt regisseur Ben van der Meyden uit. Hij maakte de reeks samen met Maartje Paans. “De band laat zich niet regisseren, heb ik ontdekt. Denk je dat de groep eindelijk uit het hotel vertrekt, moet er toch nog iemand naar de wc. De Wimpies bepalen wat er gebeurt.”

Vóór de documentaire kende hij de band niet. “En ik had niet verwacht dat het zo’n intensieve tijd zou worden. De reis was ongelofelijk zwaar. Toch heb ik het tegelijkertijd als een bijna spirituele gebeurtenis ervaren. Ik wist niet wat me overkwam. De warmte die de Wimpies verspreiden is zoiets unieks, niet in woorden te vangen. Vol liefde keerde ik terug naar huis. Een reis met de Wimpies, ik zou het iedereen gunnen.”

De NTR-serie ‘Wimpie & de Domino’s on tour’ is vanaf vanavond vijf avonden achtereen te zien op NPO 1, steeds om 19.00 uur.

Lees ook:

In Nashville zoeken de Dawn Brothers het beloofde land

Doorbreken in de Verenigde Staten: welke band wil dat niet? De Dawn Brothers beproefden in Nashville voor het eerst hun geluk in Amerika. Trouw reisde met ze mee. Ze blijven er Rotterdams-nuchter onder. ‘Joh, hebben ze hier allemaal kapsones dan?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden