Volg dien hert Gé Reinders

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Het betere Limburgs. Maar hoe doe je dat, je hart achterna?

"Door heel goed te luisteren naar wat van jou is. Da's moeilijk. Je krijgt van alles mee als je opgroeit. Ook wat niet bij je blijkt te passen. De kunst is dus om erachter te komen wat je hebt aangeleerd en wat misschien niet bij je past. Daar achter komen, dat ontdekken, is misschien wel het allermoeilijkste van een leven."

Hoe ontdekte u wat 'van u' is en wat u zelf vindt?

"Nou, ik schaamde me vroeger als ik ergens door ontroerd werd. Door een gedicht of een liedje. Het was een lang proces voor ik die schaamte kon doorbreken. In de puberteit dacht ik voor het eerst: ja, daag."

U had van thuis meegekregen dat ontroering niet mocht?

"Voor je gevoel moest je niet zo uitkomen, ja. Dat is me dus aangeleerd. Nu weet ik: mijn gevoel, dat is mijn goud. Als ik een liedje schrijf, weet ik inmiddels dat ik die emotie juist moet onderzoeken en proberen te gebruiken. Het is mijn richtingaanwijzer."

Toch heeft uw motto ook iets algemeens. In iedere talentenshow adviseert de jury de kandidaten 'je hart te volgen' of 'dicht bij jezelf' te blijven. Volgt niet iedereen zijn hart?

"Dat zou fijn zijn. Maar jij bent wel de enige die kunt voelen of dat zo is. Jij bent zelf je beste vriend. Dat maakt dit motto ook zo moeilijk, omdat het iets eenzaams heeft. Het is eigenlijk een heel eenzame levenswijsheid."

Eenzaam, maar niet verdrietig.

"Helemáál niet verdrietig. Dat vind ik ook zo fijn aan ouder worden - ik ben nu 62: je komt er dan achter dat je dingen hebt aangeleerd die geen functie meer hebben."

Zoals?

"Boos worden. Waarom word je nou boos, denk ik dan bij mezelf. Nergens voor nodig. Weet je wat het is? Als het je lukt om je hart te volgen ben je gewoon een aantrekkelijker persoon."

Gé Reinders (1953 ) is zanger. Hij zingt doorgaans in het Limburgs maar sinds kort ook in het Engels. Onlangs verscheen zijn dubbel-cd 'Solo'. De ene schijf is in het Roermonds en heet 'Plat'. De tweede cd is geschreven voor Pussycat-zangeres Toni Willé en heet 'Songs for Toni'. Reinders toert momenteel met 'Solo' door het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden