Volg de speelgoedregels

Je kunt natuurlijk klakkeloos kopen wat er op de verlanglijstjes van de kinderen staat. Niet dat die zo origineel zijn, want vaak worden die lijstjes gemaakt na het reclameblok op tv. ,,Jaaa, dát wil ik hebben'' -en het nieuwste playstationspel, de snelste hotwheels of de meest bizarre poppen en pony's staan op de lijst.

Arlette Dwarkasing

Het zijn gelegenheidslijstjes. Uit onderzoek van kinder- en jeugdcommunicatiebureau Keesie is eerder deze maand immers gebleken dat kinderen niet per se op die cadeaus zitten te wachten. Integendeel: ze willen verrast worden. Maar waarmee, vraag je je af als je voor die schreeuwende schappen van de winkel staat.

De Stichting SpeelGoed Nederland biedt hulp. 'Speelgoedkoophulp', noemen ze het zelf. Het is een flinke lijst met ideeën en suggesties verdeeld naar leeftijd. Te downloaden van de site of te bestellen via een antwoordnummer. ,,Zie het als ondersteuning'', zegt een woordvoerster. Iedere ouder weet uiteindelijk wel waar hij of zij zijn kind mee kan plezieren, maar ,,die kennis moet wel paraat zijn als je 'm nodig hebt''. En als je ,,niet in de kinderen zit, zie je ook niet meer waar kinderen mee spelen''.

Wie denkt met de lijst in de hand wijzer te worden over wat een leugendetectorspel precies is of wat een X-Trek II racebaan allemaal kan, komt bedrogen uit. Geen nadere uitleg over de nieuwste vindingen van speelgoedfabrikanten, maar meer een geheugenopfrisser. Want wie denkt er nu nog aan stapelbekers voor een baby, een bellenblaas of vormenstoof voor de peuter of aan een naaimachine of herbarium voor het schoolkind? De koopwijzer is een haast volledige opsomming. Van rammelaar, trompet en blokkendoos, tot aan de dokterskoffer, de kralendoos, de sjoelbak en het postkantoor. Ook aan volwassenen is gedacht: denkspellen, bouwpakketten, puzzels, fantasie- en rollenspellen. En voor wie dan nog met de handen in het haar zit heeft SpeelGoed Nederland nog een andere lijst: De tien regels voor goed speelgoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden