Volg de koekoek!

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Britse koekoek Fred is alweer met z'n terugtocht bezig. Nadat hij in oktober 2014 aankwam bij z'n eindbestemming Kongo en daar genoot van het zonnige zuiden, heeft hij ondertussen alweer een ommekeer gemaakt en bevindt hij zich bij de grens tussen Kameroen en Centraal-Afrika. Hij maakt zich klaar voor de grote oversteek van de Sahara.

Het aantal koekoeken gaat al jaren langzaam achteruit. Onderzoekers willen graag weten wat de oorzaak van de afname is en daarom dragen 25 vogels een zender. Door deze zender krijgen de onderzoekers informatie over de trekroutes en de overwinteringsplaatsen van de vogels die een reis naar Afrika maakten en weer terug komen. Met deze kennis op zak hopen de onderzoekers te achterhalen wat de belangrijkste gebieden zijn en of er problemen zijn die de afname van het beestje kunnen verklaren, meldt Natuurbericht.nl.

Het onderzoek, uitgevoerd door Britse, Duitse en Wit-Ruslandse vogelbeschermingsorganisaties, is nog in volle gang. Maar het toont nu al aan dat de koekoeken uit verschillende landen ook echt andere trekroutes hebben. De vogels uit Engeland trekken grotendeels naar het zuiden via Frankrijk, Spanje en West-Afrika. De vogels uit Duitsland via Italië en Libië. En de koekoeken uit Wit-Rusland gaan via Turkije en Egypte. Overwinteren doen bijna alle koekoeken in Centraal-Afrika (met name Kongo en Angola) met uitzondering van een paar Wit-Russen die helemaal doorvliegen tot Zambia.

Printscreen van een kaartje op bto.org Beeld bto
Printscreen van een kaartje op bto.orgBeeld bto

Zonne-energie
De zender werkt op zonne-energie en zendt tien uur signalen uit. Hierna schakelt het voor 48 uur over in een 'slaapmodus'. In deze tijd kan het kleine zonnepaneel de batterij opnieuw opladen. Net als andere jaren, zien we de koekoek in Nederland terug in april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden