Volendam kan niet stunten

Volendam verloor gisteravond in de halve finale van het bekertoernooi van Heerenveen (0-2). Dat kon niet anders, zagen grote voetballers uit het dorpsverleden.

Voor de derde maal in zijn clubgeschiedenis kan Heerenveen zich opmaken voor de bekerfinale. De Friese ploeg, die eerder in 1993 en 1997 zo ver reikte en beide keren verloor, treft op 17 mei FC Twente in De Kuip. Volendam, al bewonderenswaardig ver gekomen, werd gisteravond simpel met 0-2 verslagen.

Zo eindigde een folkloristisch avondje met het Friese volkslied aan de Dijk. De kleine tribunes waren oranje gekleurd geweest. Vooraf waren speciaal voor deze heuglijke gebeurtenis bedrukte shirts in de clubkleur uitgereikt. Ook ruim voor aanvang had een dorpeling van statuur zijn plaats op de perstribune ingenomen, om dienst te doen als analist voor de lokale radio-omroep.

Dat doet hij wel vaker, Arnold Mühren – ook bij minder belangrijke wedstrijden, net zo makkelijk. Hij wijst op de commentator naast hem die de koptelefoon al heeft opgezet. „Ik zit dicht bij het vuur”, zegt de Europese kampioen van 1988 lachend. „Dat is mijn broer. Dan kun je geen nee zeggen.”

Wim Jonk, een jonger boegbeeld van het dorp en eveneens ex-ajacied, is als analist door de tv-zender gevraagd. Maar als hij na zijn voorbeschouwing de tribunes heeft bestegen, blijkt hij op de gering bemeten perstribune gewoon te moeten staan. Dit is Volendam, geen plaats voor kapsones. Voor wie hier jaren niet is geweest is er niets veranderd, op het nieuwe kunstgrasveld na dan. En nog iets, zegt een trouwe kijker: de lange tribune aan de overzijde zit vol.

Dat was in andere jaren wel anders, als Volendam in de eredivisie speelde. Dan geloofde het volk het wel. Het lukte meestal toch niet. Maar nu trekt Volendam, de gedoodverfde degradatiekandidaat, gemiddeld bijna 5500 toeschouwers. Met minimale middelen verweert de ploeg zich dapper in de degradatiestrijd. Wie weet, kan straks de nacompetitie zelfs worden ontlopen.

„Ze spelen leuk voetbal”, zegt Arnold Mühren voor de wedstrijd. Hij acht Volendam niet kansloos tegen Heerenveen, dat in de eerste competitieronde moeizaam aan de Dijk had kunnen winnen (2-3). „Alleen PSV is hier eigenlijk beter geweest. Ajax niet, hoor”, zegt Mühren. Ajax is in een vroeg stadium van het bekertoernooi door Volendam uitgeschakeld. „En iedereen heeft sympathie voor ons, hè”, weet Mühren.

Dat is waar. Maar een nieuwe stunt, hoezeer ook gegund, blijkt er deze avond niet in te zitten. Al vroeg stuurt de Zweed Elm de bal strak naar de hoek (0-1). Het ziet er simpel uit. Volendam doet wat het kan, maar mist vooral finesse. Op slag van rust ontstaat er toch opwinding. Van Dijk valt in het strafschopgebied met Svec in zijn nabijheid, maar arbiter Kuipers wil van geen strafschop weten. Mooi om te horen dat dan in Volendam op de hoofdtribune nog echt ’boe’ wordt geroepen.

„Ga dan, Jack”, schreeuwt keeperstrainer Edwin Zoetebier, ook een oud-prof, vroeg in de tweede helft vanaf de bovenste rij. Maar Tuyp, de spits, is nu eenmaal zo snel niet. Hij wordt vervangen door Platje, de superinvaller van Volendam op wie de hoop dan toch weer moet worden gevestigd. Zolang Heerenveen slordig speelt, is er een kans. Van Dijk krijgt nog twee mooie kansen voor Volendam, maar hij laat de bal naast kaatsen en even later brengt invaller-doelman Vandenbussche redding met de voet.

Dan geeft toch de kwaliteit de doorslag. De Kroaat Pranjic rent net zo lang met de bal, totdat hij een vrij schootsveld heeft. Met zijn fijne linkervoet stuurt ook hij de bal naar de hoek (0-2). Het ziet er weer simpel uit, en in een hoek van het stadionnetje wordt de Friese hymne aangeheven.

Arnold Mühren haalt de schouders op. „Ze hebben alles gegeven”, zegt hij. „Zonde dat je De Kuip niet haalt, maar het is terecht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden