Volendam is voor Ajax een aangenaam tussendoortje

AMSTERDAM - Bij thuiswedstrijden van Ajax mogen een aantal mini-voetballertjes gewoontegetrouw tijdens de rust hun kunsten laten zien in het kader van de penalty-bokaal. Het intermezzo boeide gisteren meer dan het hoofdgerecht. Ajax rekende af met Volendam in een wedstrijd waar, zeker in de eerste helft, kraak noch smaak aan was: 4-0.

De posities op de ranglijst deden bij voorbaat het ergste vrezen. Ajax is al tien duels onaantastbaar, Volendam vecht met de moed der wanhoop om de gang naar de eerste divisie te ontlopen. Na 1987 is dat niet meer gebeurd, maar Bert Jacobs kan het met die opdracht nog wel eens heel moeilijk krijgen. Door voetbalinsiders wordt de nestor van het trainersgilde - hij oefent zijn vak al 33 jaar uit - vaak afgeschilderd als een tovenaar. Zo kwam hij in het seizoen '93-'94 bij RKC als reddende engel binnen. De Waalwijkers redden het vege lijf via de nacompetitie en behaalden onder leiding van de magiër in de vorige jaargang zelfs een achtste plaats.

Die prestatie zal Jacobs dit jaar zeker niet benaderen. Hij beseft als geen ander dat zijn rol met Volendam uiterst bescheiden zal zijn, welke formules hij ook bedenkt en van welke bezwerende spreuken hij zich ook bedient. Met de ingrediënten die hem ter beschikking staan, valt nu eenmaal geen probaat brouwsel te fabriceren.

Volendam heeft de afgelopen jaren gekozen voor de renovatie van het stadion. De tien miljoen voor de twee nieuwe tribunes is de eerstkomende jaren nog niet afbetaald en de veldbezetting is navenant ingekrompen. Het vertrek van ervaren krachten als Pastoor, Wasiman, Ooijer en Den Ouden is grotendeels opgevangen met eigen jeugd en een enkele huurling.

Dat was te zien tegen Ajax. De elf houten klazen hadden zich behoudend en gegroepeerd geposteerd met vijf verdedigers - Wilson was voor de gelegenheid naar de achterste lijn gehaald om Litmanen op te vangen -, drie middenvelders en twee spitsen. Van de voorwaartsen stelde linksbuiten Van Veldhuizen zich bovendien nog hangend op.

De lamlendigheid waarmee Ajax in De Meer aan de klus begon, leek de Volendammers in eerste instantie in de kaart te spelen. De landskampioen wenste zich in de midweekse wedstrijd niet bovenmatig in te spannen. Met het drukke programma gold het samenzijn met Volendam als een aangenaam tussendoortje. Slechts twee spelers onderscheidden zich in positieve zin. George zorgde vanaf de zijlijn voor een constante aanvoer van voorzetten en Davids trok de aandacht met een aantal verbeten rushes.

Combinerend kwam Ajax bepaald niet tot grootse daden. Toch viel de confrontatie al in een vroeg stadium in het slot; uit een dood spelmoment. Kluivert werd in de veertiende minuut onwettig gestuit. Frank de Boer joeg de bal over de muur, uitgerekend in de hoek die doelman Zoetebier diende af te dekken. Broer Ronald deed het dunnetjes over, toen hij drie minuten later van grote afstand de binnenkant van de paal trof.

In de tweede helft kreeg Edwin Zoetbier de kans zich te revancheren. Tot twee keer toe keerde hij een strafschop. Eerst hield hij Kluivert van scoren, in de laatste minuut was hij Kanu te slim af. Tussen de bedrijven door was Ajax door Ronald de Boer en Wooter comfortabel weggelopen naar 4-0, een voorsprong die minstens dubbel zo hoog had kunnen zijn als met name Patrick Kluivert zorgvuldiger met de reeks aan mogelijkheden was omgesprongen. Hij was gisteren echter niet op één enkele positieve bijdrage te betrappen.

Dat was voor Jacobs een lichtpuntje. Zoals ook de absentievan Overmars en de tijdige wissel van Blind en Davids aantoonden hoe Ajax over de wedstrijd dacht. “Ajax was beleefd voor ons”, klonk het dankwoord. Jacobs' gedachten, zo gaf hij toe, waren eigenlijk al bij de voor hem interessantere tegenstanders van komende weken.

Het was daarom extra zuur voor Volendam dat het de eindstreep met slechts negen man haalde. Het rood voor Luc Nijholt was terecht - hij legde Davids in het strafschopgebied fors neer -, de uitsluiting van Kromheer (twee maal geel) was toe te schrijven aan de blinde vlek op het netvlies van scheidsrechter Van Dijk, die een overbodige valpartij van Kanu totaal verkeerd beoordeelde.

Met ook nog eens de blessures van Obdam (enkelbreuk) en Vukov (meniscus) en enkele schorsingen zullen er aan de boorden van het IJsselmeer voorlopig weinig vrolijke gezichten te zien zijn.

Met de 4-0 nederlaag steekt Volendam overigens niet af in de rij Ajax-slachtoffers. In de Watersgraafsmeer overkwam FC Utrecht, Sparta en Fortuna Sittard eerder exact hetzelfde lot. Slechts Vitesse wist de marge beperkt te houden tot drie doelpunten. Met de buitensporige krachtsverschillen verandert de eredivisie steeds opzichtiger in een speeltuin, waar de twee grootste jongens, Ajax en PSV, constant het plezier voor de anderen bederven. Dat zou de competitieplanners van de KNVB toch eens aan het denken moeten zetten. Een stevige inkrimping van de hoogste klasse, met meer onderlinge ontmoetingen tussen de topploegen, is een variant die zo langzamerhand een nadere bestudering wettigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden