Vogelvlucht vrijdag 30 september: Zwarte Piet, hart-longmachine, Vindicat

In sommige gemeenten is de Zwarte Piet inmiddels vervangen voor de Roetpiet. Beeld anp
In sommige gemeenten is de Zwarte Piet inmiddels vervangen voor de Roetpiet.Beeld anp

Goedemorgen, in dit artikel praten wij u bij over het belangrijkste nieuws van de dag.

Pietenpraat
De Zwarte Pietendiscussie is weer losgebarst. Kinderombudsman Margrite Kalvenboer concludeerde vanochtend dat het uiterlijk van een Zwarte Piet in strijd is met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. "Dat Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie is in strijd met dat verdrag."

Volgens de ombudsman willen kinderen graag meedenken. Veel ouderen hebben inmiddels al hun mening gegeven. Lees vanmiddag op Trouw.nl een overzicht: wie staat waar in de pietendiscussie?

Hart-longmachine
Het Rotterdamse ErasmusMC krijgt een speciaal team dat patiënten altijd onmiddellijk met een hart-longmachine kan reanimeren. De overlevingskans na reanimatie stijgt daarmee van 15 naar 30 procent, zo is de verwachting.

Er is nog een ander voordeel van het gebruik van de nieuwe machine: bij overlijden van de patiënt zijn organen bruikbaarder. Maar alleen daarom opereren, zullen artsen niet doen, zegt klinisch-ethicus Erwin Kompanje vandaag tegen verslaggever Edwin Kreulen. "Dat zijn compleet gescheiden werelden."

Kinderombudsman Margrite Kalvenboer, hier in de Tweede Kamer Beeld ANP
Kinderombudsman Margrite Kalvenboer, hier in de Tweede KamerBeeld ANP

Goedgemutst
Een hommel kan optimistisch zijn. Dat wist u waarschijnlijk niet, maar wees gerust: de hommel is zich er zelf ook niet van bewust.

Vindicat
Groningen wil ontgroeningen taboe maken na onthullingen over de introductieperiode bij vereniging Vindicat, schreven wij op onze voorpagina vandaag. Het bestuur van de Groningse studentenvereniging Vindicat geeft zelf aan mee te willen denken. Rector Stijn Derksen sprak met onze redacteur Petra Vissers. "Wellicht is het tijd voor een grote verandering binnen onze vereniging."

Lees vanmiddag op deze site een column van Ger Groot: 'Man-worden gaat regelmatig van au'. Enkele zinnen: "Vlekkeloos zal de ontgroening tot seksuele volwassenheid wel nooit verlopen. En excessen eisen sancties: daarover zal geen onenigheid ontstaan. Maar van onbarmhartigheid is nog nooit iemand beter geworden."

Anton Dingeman ziet dat de sharia in Nederland is ingevoerd, maar uiteindelijk blijkt er niets aan de hand...

Tekst loopt door onder de afbeelding.

null Beeld Pieter Geenen
Beeld Pieter Geenen

Uitgelicht
Ons best gelezen stuk van de donderdagavond willen wij u niet onthouden. Correspondente Sjoukje Rietbroek peilde in Marokko de stemming nadat acht mannen dankzij veel media-aandacht hogere straffen kregen voor een groepsverkrachting. Maar voor vrouwen verandert in het land niet veel.

Ook gedurende deze vrijdag brengen wij artikelen extra onder uw aandacht. Vandaag de column van Bert Keizer, over hoe rommelig sterven in feite verloopt.

Of lees in de portretreeks van Marije van Beek over Fatima Ben Ayad, die haar zoon Ilias Mahmoud van de jihad redde.

Rob de Wijk betoogt in een column: bouw een Grieks eiland om, om daar vluchtelingen op te vangen.

Verder in het nieuws
Twee gestolen schilderijen van Van Gogh zijn na veertien jaar in Napels teruggevonden. Lees hier om welke doeken het gaat, en waarom ze nu pas in Italië tevoorschijn kwamen.

Wereldleiders woonden vanochtend de begrafenis van Shimon Peres bij. Bekijk een fotoverhaal van de ceremonie, of lees hier nogmaals de necrologie van de Israëlische politicus, die zich van havik tot vredesduif ontpopte.

Vanmiddag wordt de Europese ruimtesonde Rosetta ten grave gedragen. De satelliet zal op de komeet 67P crashen, de komeet waar het twee jaar lang onderzoek naar deed. Op het laatste moment worden nog haarscherpe foto's gemaakt van het oppervlak.

De Trouw-redactie wenst u een fijne dag! Commentaar en tips ontvangen wij graag via internet@trouw.nl. Volg ons op @trouw voor de laatste updates.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden