'Vogeltrek' in het museum

Naar het Gemeentemuseum Den Haag ga je niet alleen voor de kunstcollectie, maar ook voor het gebouw: de architectuur en het interieur. Dat stond architect H. P. Berlage ook voor ogen toen hij in 1927 de opdracht kreeg dit museum te ontwerpen. Het moest een 'totaalkunstwerk' worden en daarin is hij royaal geslaagd. De afgelopen decennia heeft het museum die ambitie nog eens benadrukt door muurschilderingen te laten maken. De abstracte en geometrische schilderingen in de trappenhuizen van Sol LeWitt, Niels Toroni, Günther Förg en Günter Tuzina zijn als het ware met de architectuur verweven.

Kunstenaar Bridget Riley (Londen, 1931) zet die traditie voort. Ze maakte een nieuw permanent werk voor de Erezaal van het museum. Dit keer is het geen muurschildering maar een glaskunstwerk. Oorspronkelijk zat er op deze plek een glas in loodraam. Later is dat vervangen door een ander raam en nog weer later hing er een computerscherm van kunstenaar Peter Struycken. Toen dat niet meer werkte is het afgedekt met een houten plaat.

Nu stroomt het licht weer mooi gefilterd naar binnen, precies zoals Berlage voor ogen stond. Als je bij de entree omhoog kijkt zie je het werk Dance al. Met enige fantasie kun je er een vogeltrek in zien. Als je wat langer kijkt, lijken de figuren ook echt te bewegen en gaan ze dansen voor je ogen. Dat is karakteristiek voor Riley. In het werk van de grand old lady van de schilderkunst in Engeland draait het altijd om optische illusies. Haar grote voorbeeld is Piet Mondriaan, de 'huiskunstenaar' van het Gemeentemuseum, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezit. Riley deelt zijn liefde voor geometrische composities.

Het lijkt alsof ze op het glas heeft geschilderd, maar dat mocht niet, omdat dat schaduwen zou veroorzaken, vertelt directeur Benno Tempel. De oplossing is gevonden door twee glasvensters te plaatsen. Daartussen zit het materiaal waarop de schildering is aangebracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden