Vogels tellen vanuit de leunstoel

Hoe zou de ijsvogel het doen, na de strenge vorst van de afgelopen weken? Vogelliefhebbers kunnen vandaag en morgen voor de zesde keer meedoen aan de landelijke telling van tuinvogels: een uur voor het raam zitten en opschrijven wat er neerstrijkt.

En dan de score doorgeven aan de Vogelbescherming. Het is geen wetenschappelijk verantwoord onderzoek, maar de uitslag kan wel trends aangeven. Bijvoorbeeld of de ijsvogel vanwege de strenge vorst wat meer is opgeschoven naar het westen.

Hoe kleurrijker de soort: hoe geliefder in de tuin. Wil je echt bijzondere soorten zien, dan moet de omgeving geschikt zijn (is er water in de buurt, of bos) maar ook de toestand van de tuin is bepalend. Vogels hebben hem liefst zo groen en rommelig mogelijk. Geen hekken, maar heggen, geen tegels maar grond, gras en mos. En niet te veel opruimen!

Omdat de verschillende vogelsoorten zo hun eigen voorkeur hebben, kun je ze lokken met planten en struiken vol zaden of bessen. Fruit (eventueel gewoon uit de winkel) lokt kramsvogel en koperwiek. Rozenstruiken doen het goed bij groenlingen. Barmsijzen en putters zijn gek van kaardebol en elzenboom. Uitgebloeide zonnebloemen doen het goed bij vinken. Sommige mensen, met een flinke tuin, zaaien zelfs tarwe in.

De telling van vorig jaar bevstigde dat het met de huismus minder goed gaat en dat er steeds minder houtduiven, kauwen, spreeuwen en Turkse tortels worden geteld. Koolmees, merel, pimpelmees en vink zijn wel in opmars. Toch eindigt de huismus ondanks de landelijke afname, wel altijd op nummer 1. Volgens Hans Peeters van de Vogelbescherming, komt dat omdat je ze altijd in grote groepen aantreft. Dat telt lekker aan in een uur.

Meer informatie over de tuinvogeltelling is te vinden op www.tuinvogeltelling.nl. 's Morgens zijn vogels het actiefst en je mag ze van de Vogelbescherming ook lokken met voer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden