Het Vogelobservatorium is gebouwd van duurzame materialen en riet uit de omgeving. Het is eenvoudig te demonteren; alle houten delen kunnen opnieuw worden gebruikt. Beeld Katja Effting
Het Vogelobservatorium is gebouwd van duurzame materialen en riet uit de omgeving. Het is eenvoudig te demonteren; alle houten delen kunnen opnieuw worden gebruikt.Beeld Katja Effting

Wat moeten we zien inStellingdam

Vogels spotten vanuit een ei. Of is het een nest?

Elke week kiest Trouw de blikvanger in een museum, die je als bezoeker niet mag missen. Vandaag: een natuurkunstwerk bij de Haringvlietdam.

Het is alsof een prehistorische reuzenvogel naar het natuurgebied De Scheelhoek bij de Haringvlietdam in Stellendam is gevlogen om daar te broeden. Een gigantisch ei van acht meter hoog en elf meter lang ligt er in een nest van gevlochten wilgentenen. Op een paar plekken is de schaal opengebarsten. De kieren zijn de kijkgaten van het vogelobservatorium dat zit verstopt in het ei.

‘Tij’ heet de vogelhut, een knipoog naar het getij en het eivormige ontwerp.

Het vogelobservatorium is een van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet, waarin zes nuurorganisaties met steun van de Postcodeloterij samenwerken aan het herstel van de natuur in dit oorspronkelijke brakwatergebied.

In 2013 besloot het kabinet de sluizen in de Haringvlietdam tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten geregeld op een kier te zetten, zodat er weer zout water binnen kan stromen. Door de afsluiting waren veel planten en dieren verdwenen en konden trekvissen niet meer heen en weer zwemmen. De Sleekhoek is een belangrijk foerageer- en broedgebied voor steltlopers zoals de visdief en de grote stern. Tijdens ons bezoek zitten er ook tientallen lepelaars en aalscholvers.

Achteloos op een zandplaat gelegd

Niet alleen voor de natuur zou je naar Stellendam moeten gaan, ook de vogelhut zelf is een bezienswaardigheid. Architect Thomas Rau ontwierp dit kunstwerk samen met Ro&Ad Architecten. Door het duin, langs rietvelden en metershoge braamstruiken en vlierbessenstruiken wandel je ernaartoe.

Het laatste deel van het pad loopt door een tunnel, zodat de vogels niet gestoord worden door de mens. Halverwege de onderdoorgang, die gebouwd is van oude bielzen en steenschotten, bieden twee kijkgaten van heel dichtbij zicht op het mysterieuze reuzenei, dat achteloos op een zandplaat lijkt gelegd.

De binnenkant van Tij is nog spectaculairder. Daar waan je je in een gigantisch nest, opgebouwd uit een ingenieus vlechtwerk van houten balken. Een trap leidt naar een plateau waar je door de spleten met een verrekijker de vogels kunt bespieden. Voor zijn ontwerp liet

Thomas Rau zich inspireren door het ei van de grote stern, die hier in grote aantallen voorkomt. Maar eigenlijk is hij niet de architect, vindt hij. “De natuur zelf heeft deze vorm voortgebracht, als meester-architect. Een natuurkunstwerk.”

Informatie over excursies en de route naar Tij, zie natuurmonumenten.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden