Vogels nu ook met giftig gas te doden

Staatssecretaris Bleker (economische zaken, landbouw en innovatie) heeft giftige stoffen, zogenaamde biociden, toegevoegd aan de lijst met middelen waarmee in het wild levende vogels en zoogdieren mogen worden gedood.

Volgens stichting De Faunabescherming is deze uitbreiding van de lijst vooral gericht op het gebruik van koolzuurgas (CO2) voor het doden van grauwe ganzen.

Het vergassen van ganzen is al herhaalde malen door de rechtbank verboden. Door de constructie die nu is gekozen, hebben bedrijven die ganzen willen vergassen geen ontheffing van de provincies nodig, zodat er ook geen bezwaar en beroep tegen mogelijk is. De vrijstelling voor het gebruik van CO2 is echter in strijd met zowel de Flora- en faunawet als met de Europese Vogelrichtlijn, zo stelt de Faunabescherming.

De nieuwe Natuurwet van Bleker staat het doden van ganzen toe. Daarmee zette de bewindsman deze zomer een streep door een moeizaam bereikt akkoord van zeven maatschappelijke organisaties. Dit zogenoemde Ganzenakkoord stond toe dat 100.000 ganzen werden afgeschoten om de overlast die zij zouden veroorzaken aan met name de landbouw tegen te gaan.

De Faunabescherming maakte geen deel uit van dit akkoord. Zij is principieel tegen het afschieten van ganzen, ook al zou het tijdelijk afschieten van de ganzen wel leiden tot een algemeen jachtverbod. De natuurorganisatie stelt dat het doden van ganzen, zoals Bleker nu altijd toelaat, nauwelijks succesvol is in het beperken van de eventuele schade.

De Faunabescherming geeft daarbij als voorbeeld de vergassingsactie van ganzen op Texel, twee jaar geleden. Inmiddels zijn er weer net zoveel ganzen op dit eiland aanwezig als voor de actie, aldus de organisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden