Vogels in Denemarken getest op vogelgriep

(Novum/AP) - In Denemarken worden 35 dode vogels getest op het vogelgriepvirus H5N1, zo is donderdag bekendgemaakt. Op één na alle vogels zijn gevonden in de buurt van het Noord-Duitse eiland Rügen, waar twee eerder deze week gevonden dode zwanen en een havik besmet blijken te zijn geweest met het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1. In het zuidoosten van Denemarken zijn behalve 32 zwanen een eend en een zeemeeuw gevonden. Een dode aalscholver die in het westen van het land is gevonden wordt uit voorzorg getest, aldus de Deense autoriteiten.

Ook donderdag is bevestigd dat onder de honderdduizenden vogels die twee weken geleden op pluimveeboerderijen in de Zuid-Russische deelrepubliek Dagestan overleden de door H5N1 veroorzaakte vogelgriep heerste. Aanvankelijk werd gedacht dat het pluimvee was bezweken aan pseudovogelpest. Drie dode zwanen die woensdag werden gevonden op een strand in het oosten van Polen blijken volgens de plaatselijke autoriteiten geen vogelpest te hebben gehad.

In Roemenië zijn opnieuw dode vogels gevonden die waren besmet met H5N1. In de twee dorpen waar de vogels zijn gevonden, Vlahi en Ostrov, zullen duizenden vogels worden geruimd, zo werd donderdag bekendgemaakt. Afgelopen zondag werd het virus al in een ander dorp gesignaleerd. De eerste uitbarstingen van door H5N1 veroorzaakte vogelgriep deden zich in Roemenië al in oktober vorig jaar voor.

Ook in Zwitserland worden drie dode zwanen getest op H5N1.

In Oostenrijk, waar het H5N1-virus bij drie dode zwanen is aangetroffen, is in risicogebieden een ophokplicht voor pluimvee ingesteld. Minister van volksgezondheid Maria Rauch-Kallat zei donderdag dat een landelijke ophokplicht voor pluimvee nog niet nodig is. In Liechtenstein moet het pluimvee met ingang van maandag binnen worden gehouden om besmetting door uit Afrika terugkerende trekvogels te voorkomen, zo werd donderdag bekendgemaakt.

De Noorse regering presenteerde donderdag een noodplan, dat in werking treedt als de vogelgriep overslaat op mensen. Sinds 2003 zijn in Azië en Turkije 91 mensen aan vogelgriep overleden. Tot nu hebben zich voor zover bekend alleen besmettingen voorgedaan van dier op mens, maar er wordt ernstig rekening mee gehouden dat het virus zodanig muteert dat besmetting van mens op mens mogelijk wordt. Een wereldwijde pandemie zou daarvan waarschijnlijk het gevolg zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden