Vogels die in Nederland broeden gedijen door natte herfst Afrika

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Roofvogelexpert Rob Bijlsma zei het deze week al toen hij een prijs van 150.000 euro in ontvangst nam. Je kunt hier in Nederland wel Natura 2000-gebiedjes aanwijzen en akkervogels beschermen, het is nogal bepalend wat er in Afrika gebeurt. Wat de Sahel moet incasseren aan regenval, landbouw, ontbossing of jacht heeft direct gevolgen voor de vogelstand hier.

De stichting voor vogelonderzoek Sovon meldde gisteren een succes. Het natte Afrikaanse najaar van 2010 was heel gunstig voor gele kwikstaart, gekraagde roodstaart en kwartel. Soorten die in Nederland broeden.

In de Sahel had het in tien jaar tijd niet meer zoveel geregend. Daardoor was er genoeg voedsel te vinden en was er meer kans op een succesvolle overwintering en trektocht terug naar het Noorden. Ook andere soorten die in de Sahel overwinteren, lieten de hoogste aantallen sinds 1984 zien: de blauwborst, rietzanger, snor en sprinkhaanzanger. Ook in het najaar van 2012 viel er relatief veel neerslag. In het broedseizoen van dit jaar moet blijken of dit weer een positief effect heeft op de Sahelgangers.

Tegenover het succes van de trekvogels staat de achteruitgang van enkele standvogels door de recente reeks koudere winters in eigen land, zo becijfert Sovon in haar nieuwe broedvogelrapport. IJsvogel, winterkoning en waterhoen hadden het zwaar. De laatstgenoemde soort halveerde in de jaren 2009 - 2011. De winterkoning nam in die periode met een derde af. Ook ijsvogels kunnen slecht tegen langdurige vorstperiodes. Als er ijs ligt kunnen ze geen visjes meer vangen. Ten opzichte van het topjaar 2008 bleef niet eens de helft van het aantal broedparen over.

De gegevens uit het rapport zijn verzameld door ruim 1900 deskundige vrijwilligers in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden