Vogels 466 en 467 zijn gespot

Een vogelsoort die nog nooit in Nederland is gezien, daar raakt een vogelaar aardig opgewonden van. En helemaal als het er twee op één dag zijn: een keizerarend en een killdeerplevier.

door Guus van Duin

Al dik honderd vogelaars stonden gisteren bij het krieken van de dag bij het Overijsselse Ossenzijl te wachten op een 'nieuwe' voor Nederland: de killdeerplevier. De dwaalgast uit Noord-Amerika werd zondag ontdekt door Stellingwerver Ruurd-Jelle van der Leij. Nadat de vogel door collega-vogelaar Henny Brandsma was gefotografeerd, werd de waarneming wereldkundig gemaakt -tot chagrijn van Neerlands vogelaars te laat om er nog voor donker naar te gaan zoeken.

Het ontevreden gevoel verdween gisteren snel toen de vogel op vrijwel dezelfde plek werd teruggevonden. Hij foerageerde in een weiland, beurtelings in Overijssel en Friesland, doordat de provinciegrens hier de voorheen sterk kronkelende loop van de Linde volgt.

Voor de leek is een killdeer misschien een grauwbruine vogel, volgens de toegestroomde aanwezigen is hij ronduit een beauty: een langgerekt lichaam van 25 centimeter, korte poten en snavel, een oranje stuit, en vooral de zo karakteristieke dubbele zwarte borstband. Een soort bontbekplevier, maar dan wat groter. De vogel vloog tot groot genoegen van de vogelaars een paar keer over hen heen, waarbij zijn karakteristieke vluchtroep te horen was. Zijn Nederlandse maar ook Engelse naam dankt de killdeer overigens aan zijn baltsroep: 'kill diii'.

De killdeerplevier is waarschijnlijk nog geen tien keer op het vasteland van Europa gezien. In Engeland is hij iets minder zeldzaam. Een vogel die op dit moment mogelijk nog in Norfolk verblijft, was de eerste twitchbare in twintig jaar. Dat wil zeggen dat hij kon worden bekeken door meer mensen dan alleen de ontdekker.

Eveneens op zondag ontdekten Ruud van Beusekom en René Alma bij de Kamperhoek (Fl.) een onvolwassen keizerarend. Ook deze vogel kon worden gefotografeerd. Zo'n tien andere vogelaars zagen de arend -spanwijdte twee meter- langzaam opschroeven en naar het noordoosten verdwijnen. Hij is op zijn verdere tocht niet door anderen gezien.

Keizerarenden broeden vanaf het zuidoosten van Europa oostwaarts. Ook deze soort was nog niet eerder in ons land gezien. Een geïsoleerde en zeer kleine populatie van een nauwe verwant, de Spaanse keizerarend, broedt op het Iberisch Schiereiland.

Op de Nederlandse vogellijst prijken nu 467 soorten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden