Vogelgriep vastgesteld in kippengemeente Barneveld

Kippen van een pluimveebedrijf in Rhenen. Deze kippen zijn nu niet getroffen.Beeld ANP

In Barneveld, het hart van de pluimveesector, is donderdag de vogelgriep vastgesteld op een bedrijf aan de gemeentegrens met Ede. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken. Zo'n 30.000 legkippen worden geruimd. In de directe omgeving van het bedrijf geldt een vervoersverbod.

Het gaat om een milde variant van het H7-virus. Deze zogenaamde laagpathogene vorm van de vogelgriep kent meestal geringe ziekteverschijnselen bij de dieren. Omdat het virus kan uitgroeien tot een gevaarlijke variant, worden alle kippen geruimd, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA).

Vanaf donderdag geldt drie weken lang een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest in een zone van een kilometer rond het besmette bedrijf. Zeventien pluimveebedrijven in de directe omgeving worden onderzocht op vogelgriep. De bedrijven moeten ook hun kippen binnenhouden en afschermen, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Barneveld
Barneveld is een gemeente in het hart van de pluimveesector. In 2014 herbergde de gemeente meer dan 3,7 miljoen kippen, aldus het CBS. Barneveld telt in totaal 89 pluimveehouders. Ook de gemeente Ede, ten zuiden van Barneveld, behoort tot de top drie van pluimveegemeenten.

Bij de laatste uitbraak van de vogelgriep, in november, bleef Barneveld nog gespaard. Begin februari versoepelde staatssecretaris Dijksma de regels voor pluimveehouders nog, onder andere door het opheffen van de ophokplicht.

Reportage
De gemeente is al langer bang voor een uitbraak van vogelgriep. In een reportage die Trouw-redacteur Jan Kleinnijenhuis in november in Barneveld maakte, bleek dat iedereen 'zijn hart vasthield'. Niet voor niets werd half november nog een bedrijf met 8.000 eenden preventief geruimd, omdat het dicht bij de kippengemeente gelegen was.

In de reportage spreekt pluimveehouder Evert-Jan Versteeg over de maatregelen die hij treft tegen de vogelgriep. Hygiënemaatregelen worden met nog meer zorg genomen, zei hij. Ook spreekt hij zijn bezorgdheid uit. "Wat me zorgen baart is dat het virus zo ongrijpbaar is. We zien dat de getroffen bedrijven in waterrijke gebieden liggen, dus het is aannemelijk dat trekvogels het virus hebben overgebracht. Maar die gaan er niet dood aan hé, die blijven het verspreiden. Misschien moeten we gaan nadenken om in tijden van vogeltrek voortaan dieren verplicht binnen te houden. Ook biologische en vrije uitloopkippen. Dat lijkt me diervriendelijker dan ze bloot te stellen aan zo'n virus en te moeten ruimen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden