Vogelen op het web

In Nederland zijn in de loop der jaren meer dan vierhonderd vogelsoorten gesignaleerd. Wat een baaierd, vergeleken met de slechts twee mensensoorten die hier rondwandelen. De ene vindt dat vogels behoren tot alles wat krijst en fladdert, maar altijd onze auto bekladdert. En dan heb je de natuurliefhebbers, zij die ervaren dat alles wat fluit en vliegt, ons oog vaak bedriegt.

Ook wie in één oogopslag de voorbijvliegende fitis onderscheidt van de tjiftjaf, en de zwartkop van de matkop, heeft nog wel behoefte aan nadere informatie en contact met soortgenoten. Informatie en communicatie: daar is internet voor gemaakt. Op websites is van alles te zien wat je in de natuur ontgaat: stilzittende vogels met bijbehorende namen, geluiden, kaarten en aantallen. En in nieuwsgroepen kun je de meest actuele informatie en vragen uitwisselen.

Maar alleen al in Nederland bestaan nog meer websites dan vogelsoorten, en waar moet je beginnen? De primaire vraag waarmee iedere vogelaar ooit is begonnen, luidt: wat heb ik zojuist zien vliegen, c.q. horen kwelen? Internet kan daarbij helpen, maar het is niet de aangewezen plek voor beginners om plaatjes of gezang op te zoeken. Een ouderwetse vogelgids, en een serie cd's of cassettes met vogelgeluiden op je walkman, is sneller geraadpleegd en in het veld dichter bij de hand.

Er zijn wel sites met mooie plaatjes, maar die afbeeldingen zijn aanklikbaar op vogelnaam -die moet je dus wel eerst weten. Absolute beginners hebben wel wat aan www.geo.nl/vogels/vogels1.htm. Handig gerangschikt op biotoop, met mooie plaatjes en veel informatie is www.geocities.com/IVN-vogels. Helaas is de geluidsfunctie niet te raadplegen wegens copyright-problemen.

Ook kan de geïnteresseerde leek via internet een (betaalde) cursus volgen, gegeven door Nico de Haan (bekend van radio en tv, en verbonden aan Vogelbescherming Nederland). Aanmelden op zijn website: www.nicodehaan.nl. Je kunt je ook abonneren op zijn e-mail-nieuwsbrief. Hopelijk is die cursus praktischer, mooier vormgegeven en minder oubollig van toon dan zijn foeilelijke website doet vrezen.

Werkelijk ideaal is internet voor het antwoord op de vraag: waar kan ik ze zien vliegen? Het barst in Nederland van de interessante plekken, en vaak staan daar vogelhutten, vanwaar je in alle rust kunt turen. Ook als beginner kom je met kijker en vogelgids een heel eind, zeker als je weet wat je daar verwachten kunt. Op internet zijn zat sites die dat nauwkeurig, soms van dag tot dag, bijhouden.

Geen kwaad begin voor beginners is de onlangs op dit punt bijgewerkte Trouw-website, doorklikken op Natuur en Milieu, en dan op 'Links'. De hieronder beschreven sites zijn daar te vinden. Onbevlekte beginners klikken door op de website van Nederlands grootste en bekendste vogelorganisatie, de Vogelbescherming Nederland, www.vogelbescherming.nl. Naast informatie over de organisatie zelf en wat nieuwsberichten, biedt de site na omslachtig doorklikken een overzicht van 87 belangrijke vogelgebieden. Bruikbaar, met een (matig) printbaar kaartje erbij, maar verre van compleet.

Een interessante website voor alle natuurliefhebbers is http://natuur.pagina.nl, met links naar tientallen, naar soort gerangschikte pagina's, van vleermuizen en vlinders tot (heel veel) vogels. Wel wat dode links en kaf onder het koren. Ook een mooie startpagina met heel veel links is: http://vogelaar.pagina.nl. Veel verwijzingen naar lokale en specialistische werkgroepen, en die hebben soms schitterende informatie. Zoek hier de website met informatie dicht bij je in de buurt, en informeer naar nieuwsgroepen.

Voorbeeld van een werkelijk prachtige 'lokale' site waarop je vanaf hier kunt doorklikken is die van het Lauwersmeer (http://lauwersmeer.com). Met actuele informatie over bijzondere waarnemingen, foto's erbij, plus kaartjes van de exacte locatie. Ook mooi, met geluiden, is www.steenuilgroningen.nl.

Voor de meer doorgewinterden (die hebben dit artikel niet nodig) is er de website van de Dutch Birding Association: www.dutchbirding.nl. Daarop verschijnen slechts de (heel) bijzondere waarnemingen, sommige met plaatjes en geluid. Hoor het verschil tussen de Iberische tjiftjaf en de Siberische tjiftjaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden