Vogelbescherming wil meer geld voor behoud ganzen

(Novum) - De overheid moet boeren die schade lijden door overwinterende ganzen meer geld geven om te voorkomen dat de beesten worden afgeschoten. Dat stelt de Vogelbescherming. "Goede extra compensatie voor de boeren in die gebieden en schadevergoeding in de rest van Nederland zal ganzen weer voldoende rust geven om de winter door te komen."

Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid voor overwinterende ganzen, betoogde Toon Voets van de Vogelbescherming zondagochtend in het radioprogramma Vroege Vogels. "Het is een kwestie van beschaving om ganzen niet massaal af te schieten, maar te zorgen dat ze voldoende te eten hebben. Boeren die schade lijden moeten een reële financiële vergoeding krijgen."

Dit jaar evalueert de overheid een regeling uit 2003, waarin staat dat boeren van wie het land als foerageergebied wordt aangemerkt daarvoor vergoeding kunnen aanvragen. Deze boeren mogen ganzen op hun land niet verstoren. In Nederland wordt tachtigduizend hectare land beschouwd als foerageergebied. Buiten deze gebieden, waar ganzen wel mogen worden verjaagd en afgeschoten, kunnen boeren eventueel een schadevergoeding krijgen.

Deze regeling werkt niet, meent de Vogelbescherming. Twee jaar geleden werden in de winter meer dan zestigduizend ganzen neergeschoten. "Schokkend", noemt de natuurorganisatie dit aantal. Zij pleit daarom voor terugkeer van de oude regeling van voor 2003, waarin alle schade door overwinterende ganzen financieel werd gecompenseerd.

Twee jaar geleden werden in de winter meer dan zestigduizend ganzen en smienten afgeschoten. De cijfers van de vorige winter zijn nog niet bekend, maar de Vogelbescherming verwacht dat deze hoger uitkomen dan twee jaar gelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden