Vogelbescherming wil Hedwige onder water zien

Natuurorganisatie sleept Nederlandse staat voor rechter Vonnis pas later dit jaar verwacht

In de soap rond de Zeeuwse Hedwige-polder wordt vandaag een nieuw hoofdstuk geschreven. Vogelbescherming Nederland vraagt de rechtbank in Den Haag de staat te dwingen tot het onder water zetten van in totaal zeshonderd hectare langs de Westerschelde, inclusief de gehele Hedwige-polder. Weigert Nederland, dan zou een dwangsom van 3000 euro per dag moeten volgen.

Tijdens de zitting zal de rechtbank vanochtend beide partijen horen en de nodige stukken in ontvangst nemen. Het uiteindelijke vonnis wordt later dit jaar verwacht.

De burgerrechter buigt zich formeel over de nalatigheid van de Nederlandse staat bij het natuurherstel in de Westerschelde. Al in 2005 zetten Nederland en België de handtekeningen onder de afspraak dat als compensatie voor de uitdieping van de vaargeul elders zou worden ontpolderd. Toch is de operatie vanwege politieke commotie nog steeds niet in gang gezet.

Vogelbescherming eist via de rechter nu onmiddellijke start van alle procedures die nodig zijn om te komen tot ontpoldering. In 2014 moet alles gereed zijn.

De Nederlandse staat moet zich intussen al in drie procedures verantwoorden voor het niet nakomen van de afspraken uit 2005. De Europese Commissie is een ingebrekestellings-procedure gestart die kan uitmonden in een flinke boete. En Vlaanderen begon een internationale geschillen-beslechtings-procedure. Daar komt vandaag de Nederlandse rechter bij.

Vogelbescherming spreekt in dit verband van een 'drieklapper' die vooral het tempo naar de definitieve ontpoldering moet opvoeren. Volgens Chris van der Heijden van de natuurorganisatie is de Nederlandse procedure beduidend korter. "De uitspraken op de Europese stappen kunnen nog jaren op zich laten wachten, en dat is wat ons betreft te lang. De natuur gaat almaar achteruit. De uitspraak van de Nederlandse rechter laat slechts enkele maanden op zich wachten."

Pikant in de juridische scherpslijperij is dat demissionair staatssecretaris Henk Bleker onlangs in de Tweede Kamer - toen bleek dat zijn plan om slechts een derde onder water te zetten het niet haalde - zelf aangaf dat Nederland 'juridisch geen poot heeft om op te staan'. Vogelbescherming zegt zich voor deze ene keer door Bleker gesteund te voelen en twijfelt er dan ook niet aan dat de rechter zich ondubbelzinnig zal uitspreken vóór natuurherstel in de Westerschelde.

Vogelbescherming is overigens de laatst overgebleven natuurorganisatie die zich blijft inzetten voor natuurherstel in dit beschermde estuarium. De Zeeuwse Milieufederatie en het Zeeuws Landschap hebben zich onder druk moeten terugtrekken. Tegenstanders van de ontpoldering riepen de Zeeuwen op de financiële steun aan de kleinere organisaties op te zeggen, en provinciaal bestuurders zinspeelden op een mogelijk subsidiestop.

"Ik verwijt niemand iets", zegt Van der Heijden van Vogelbescherming. "Maar ik moet vaststellen dat wij de enige organisatie zijn die de rug recht houdt. Als dit kabinet niet het lef heeft om dit internationaal belangrijke natuurgebied te redden, doen wij het."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden