Vogelbescherming roept hulp van Brussel in voor weidevogels

Vogelbescherming Nederland wil dat de Europese Commissie in actie komt voor de Nederlandse weidevogels. Zij heeft in Brussel een klacht ingediend tegen het kabinet, dat volgens de organisatie onvoldoende doet om weidevogels en hun leefgebieden te beschermen.

Nederland zou tekortschieten bij de naleving van de internationele verplichtingen zoals vastgelegd in de Vogelrichtlijn van de EU. De vereniging wijst in een toelichting op de achteruitgang van weidevogels als grutto, scholekster, kievit en veldleeuwerik.

In de jaren tachtig leefden bijvoorbeeld nog 100.000 grutto-paren in ons land, vandaag de dag minder dan 30.000. Deskundigen waarschuwden recent dat, zonder ingrijpen, dat aantal op een schamele 1500 paartjes zal uitkomen. Oorzaak is vooral de landbouw.

Het plan dat staatssecretaris Van Dam (natuur) onder druk van de Tweede Kamer presenteerde om de weidevogels te redden, vindt de organisatie te slap. "Het is een plan zonder concrete doelstelling, acties of extra financiële middelen. Een plan dat niet gaat werken terwijl vergaande maatregelen noodzakelijk zijn." Juist vorige week bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal weidevogels in Nederland sinds 2000 in 14 jaar tijd met ruim 25 procent is afgenomen.

De Vogelbescherming wil vooral een bindend nationaal programma voor weidevogels. Dat zou het Rijk moeten opstellen in samenspraak met de meest betrokken partijen als boeren, provincies, waterschappen en natuurorganisaties. Daarin zouden heldere doelen moeten worden opgenomen én het benodigde geld worden gereserveerd. De Tweede Kamer praat vandaag over maatregelen om de (weide)vogelstand beter te beschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden