Vogelbescherming naar de rechter om nieuwe vaargeulen

Zowel bootjesmensen als vogels komen graag naar de Veluwerandmeren, van Gooimeer tot Ketelmeer. Maar volgens Vogelbescherming Nederland krijgen recreanten te veel ruimte, ten koste van tafeleend en brilduiker. De Vogelbescherming stapt naar de Raad van State om de aanleg van vaargeulen te stoppen.

De randmeren zijn een belangrijk overwinterings- en rustgebied voor vogels, te veel menselijke bezoekers geven stress. Hoeveel vogels precies bedreigd worden is onbekend, de aantallen schommelen. Met name tussen Nijkerk en Kampen strijken 's winters duizenden tafeleenden neer, een opvallende soort met een bruine kop en knalrood oog. Eerder startte Vogelbescherming al een procedure tegen een vaargeul bij het Wolderwijd, omdat die ten koste zou gaan van voedselgebieden van de kleine zwaan. Die zaak heeft ze verloren.

In en rond de Veluwerandmeren voeren gemeenten en provincies haast veertig projecten uit. Kosten: 40 miljoen euro. Afgezien van vaar- en fietsroutes, komen er ook een ecolint en natuureiland bij.

Met de aanleg van nieuwe vaargeulen gaat slechts een klein stukje leefgebied van de tafeleend verloren. "Het gaat om zo'n vijf procent natuur", beaamt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming. "Maar er komen nog zeven projecten. Al die kleine beetjes, leiden tot een steeds groter probleem voor de vogels."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden