Vogelbescherming eens met afschieten ganzen

Organisatie met tegenzin achter advies aan staatssecretaris

Vogelbescherming Nederland is op het laatste moment akkoord gegaan met het grootschalig afschieten van zomerganzen. In een advies van de gezamenlijke natuurorganisaties aan staatssecretaris Bleker dat vandaag uitkomt, wordt weliswaar gesproken van 'een duivels dilemma', maar ook Vogelbescherming onderschrijft nu de noodzaak om in te grijpen.

De grote aantallen ganzen die de Nederlandse akkers en natuur gebruiken als foerageergebied hebben de afgelopen maanden tot een conflict geleid tussen de organisaties die de overlast moeten aanpakken. Partijen als Natuurmonumenten, de Jagersvereniging, boerenorganisatie LTO en Vogelbescherming verenigd in het 'Beleidskader Faunabeheer', wilden per se zelf met een oplossing komen, omdat staatssecretaris Bleker en de provincies anders maatregelen opleggen.

Vogelbescherming hield lange tijd een advies tegen omdat deze organisatie principieel tegen het doden van ganzen is, terwijl de overige organisaties vinden dat dit in het uiterste geval wel moet kunnen. Het verschil van mening is nu overbrugd door een bijna politieke tekst waarin de partijen 'respecteren dat Vogelbescherming principieel tegen het doden van dieren is'. In ruil voor deze buiging blokkeert Vogelbescherming het advies niet langer.

Natuurorganisaties hebben Nederland sinds de jaren zeventig door de ontwikkeling van 'natte natuur' aantrekkelijk gemaakt voor wilde ganzen. In combinatie met de door mestgebruik zeer eiwitrijke graslanden, is het vlakke land omgetoverd tot een ganzenwalhalla.

Jaarlijks strijken er inmiddels zo'n twee miljoen neer uit noordelijke gebieden om hier te overwinteren. Daarnaast is de populatie zomerganzen die het jaar rond in Nederland verblijft, uitgegroeid tot 250.000 en dat aantal neemt toe. Het gaat vooral om grauwe ganzen, brand- en Canadese ganzen. Deze groep heeft zich kunnen vormen uit exemplaren die zijn ontsnapt uit kinderboerderijen en boerenerven of zijn door natuurorganisaties bewust uitgezet. Deze ganzen vermengden zich met overwinteraars. Zo'n 75 procent van de grauwe ganzen heeft kenmerken van de Nederlandse soepgans of boerengans.

Vooral de overpopulatie van deze zomerganzen leidt op veel plaatsen tot problemen. Boeren hebben gewasschade, maar ook de natuur heeft het te verduren. Ganzen vreten het riet kaal waardoor zeldzame vogelsoorten verdwijnen. De overmaat aan ganzenpoep zorgt voor overbemesting van arme zandgronden. Juist die zijn kwetsbaar en soortenrijk. Met name het argument van de natuurschade heeft Vogelbescherming over de streep getrokken.

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) heeft berekend dat het schadebedrag van 17,4 miljoen euro dat de overheid jaarlijks uitkeert aan getroffen grondeigenaren zonder maatregelen in 2015 met 60 procent zal zijn gestegen naar 28,6 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden