Vogelaars trekken massaal naar Schier om zeldzame witte giervalk te zien

Van een onzer verslaggevers SCHIERMONNIKOOG - Op de kwelders van Schiermonnikoog is dinsdagmiddag een giervalk neergestreken. Biologiestudent Leon Peters ontdekte de vogel vanaf 'de Herdershut', een onderzoeksgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Peters gaat het om een vrouwelijk exemplaar. De grote valk kan meer dan twee kilo wegen, acht maal meer dan de algemene torenvalk.

De waarneming is doorgegeven aan het netwerk van de Dutch Birding Association, waarna tientallen vogelaars gisteren de boot naar Schier hebben gepakt om de vogel te bekijken. In het weekend worden honderden nieuwsgierigen verwacht.

De giervalk broedt in hoog-noordelijke streken. Op IJsland en in Scandinavië komen nog ongeveer 900 paartjes voor. Het is de zesde keer dat de giervalk in ons land gezien wordt, maar pas de tweede keer dat het om een zeldzaam wit exemplaar gaat. De laatste keer gebeurde dat in 1909, toen een vogel geschoten werd bij Rijsbergen (NB). Dat was een onvolwassen dier dat - hoewel van de witte kleurfase - door zijn jonge leeftijd voornamelijk bruin was, en daardoor minder 'interessant' dan het vrijwel volwassen dier dat nu op Schiermonnikoog zit.

Het is ook pas de tweede keer dat een giervalk een bezoek aan Nederland overleeft: vier van de zes keer werd de zeldzame bezoeker neergeschoten. Dat gebeurde vooral in de vorige eeuw, toen er nog anders tegen vogelbescherming werd aangekeken.

Giervalken worden onder meer door illegale handel bedreigd. Criminele vogelvangers halen jonge vogels uit het nest en verhandelen deze. De laatste jaren is een aantal Duitse netwerken opgerold die Noorse vogels naar het Midden-Oosten doorsluisden. Daar worden de vogels afgericht voor de valkerij.

De prijs van een giervalk wordt bepaald door de witheid van het kleed. Voor een vogel als die op Schiermonnikoog zou een Arabische sjeik volgens kenners al snel 80 000 gulden overhebben. Maar op de kwelders van Schier zit de giervalk volkomen veilig. Ze is schuw, vliegt regelmatig rond, en is al een keer gezien terwijl ze rustig van een wilde eend zat te eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden