Vogelaars blij met Taigastrandloper

Belangstellenden staan op de uitkijk om een glimp op te vangen van de eerste Taigastrandloper ooit in Nederland gezien. (Guus van Duin) Beeld
Belangstellenden staan op de uitkijk om een glimp op te vangen van de eerste Taigastrandloper ooit in Nederland gezien. (Guus van Duin)

Vogelend Nederland sidderde de afgelopen tijd. Werd vorige week de eerste Kaspische Plevier ooit voor ons land gezien, donderdag was het opnieuw raak met de eerste Taigastrandloper.

Guus van Duin

De laatste soort werd ontdekt door Martijn Bot bij de Vreugderijkerwaard langs de IJssel. Bot was op familiebezoek in Zwolle en zijn vader vroeg hem om mee te gaan kijken naar een zeldzame Gestreepte Strandloper. Vanuit de schuilhut in het gebied zag Bot aan het eind van de middag ‘een gek steltje’, vogelaarsjargon voor een steltloper (waartoe bijvoorbeeld ook de Kievit en Grutto behoren). Hij sloeg alarm en de volgende dag werd de vogel definitief op naam gebracht.

Het was pas de zevende keer dat deze vogel, die verspreid door Azië broedt, in Europa werd gezien. Zaterdagochtend was er een toeloop van honderden vogelaars, niet alleen Nederlandse, maar ook Engelse, Belgische en Duitse. De Taigastrandloper is - onder voorbehoud van acceptatie door de beoordelingscommissie - de 500ste vogelsoort die ooit in Nederland is waargenomen.

Voor foto’s zie ook: www.dutchbirding.nl en www.waarneming.nl

Op youtube.com is een film-impressie van zaterdagochtend te zien. De vogel zelf figureert daarin slechts; hij zat te ver voor beeldvullend filmmateriaal.

]]>

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden