Vogelaar verdedigt Woonbron

DEN HAAG (ANP) - Dat de Rotterdamse corporatie Woonbron ,,een zinkend schip zou zijn, is echt een verkeerd beeld''. Dit betoogde minister Ella Vogelaar (Wonen) donderdag in een geladen debat in de Tweede Kamer.

Volgens Vogelaar, die vooral onder vuur van de SP kwam te liggen, is het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn volgens een onafhankelijk taxateur 200 miljoen euro waard. Daarmee zijn de enorme tegenvallers voor het opknappen van het schip terug te verdienen.

,,Zelfs met overschrijdingen is het mogelijk dit financiële plaatje zo rond te krijgen dat de investering eruit te halen is.'' De taxatie werd uitgevoerd in opdracht van Woonbron. Directeur Martien Kromwijk wil niet zeggen of de corporatie andere taxaties heeft laten uitvoeren.

Oceaanstormer

In 2005 dacht Woonbron 6 miljoen euro uit te trekken voor de aanschaf en het opknappen van de oceaanstomer SS Rotterdam tot een congres- en hotelschip met vaste ligplaats in de Rotterdamse Vogelaarwijk Katendrecht. Door een serie tegenvallers, onder andere met de verwijdering van asbest, zijn de kosten opgelopen tot bijna 200 miljoen euro.

Volgens Vogelaar heeft Woonbron in het project ,,zeer ernstige steken laten vallen'' maar functioneren het bestuur en de raad van commissarissen van de corporatie voor de rest goed. Zij hoeven daarom van haar niet op te stappen.

Krankzinnige project

Door de tegenvallers moest Woonbron dit voorjaar een kortlopende lening afsluiten. Als deze in december afloopt, moet er duidelijkheid zijn over de gedwongen verkoop van 80 procent van het schip. Eerder verbood Vogelaar de noodverkoop van 6000 sociale woningen om in de geldbehoefte te voorzien.

De SP laakt het optreden van Vogelaar en zegt het vertrouwen in de bewindsvrouw op. Volgens Tweede Kamerlid Paulus Jansen heeft zij het parlement onvoldoende op de hoogte gebracht van de problemen bij Woonbron.

Ook vindt de partij dat de minister te weinig toezicht heeft gehouden op ,,het krankzinnige project''. Een motie van wantrouwen van de SP kan echter niet op de steun van de meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden