Vogelaar moet van Kamer bemiddelaar aanstellen

(Novum) - Minister voor Wijken Ella Vogelaar (PvdA) moet een bemiddelaar aanstellen om het conflict met de woningbouwcorporaties over het investeringsfonds voor de veertig probleemwijken te beslechten. Die oproep hebben de regeringspartijen PvdA en CDA donderdag gedaan tijdens een ingelast overleg in de Tweede Kamer.

Aanleiding vormde het besluit van de bewindsvrouw van woensdagavond om de financieringsplannen van de woningcorporaties voor de probleemwijken af te wijzen. Het kabinet wil dat alle 460 woningcorporaties in Nederland bijdragen aan het opknappen van de veertig wijken. Hiervoor werd vorig jaar een 'solidariteitsbijdrage' van 750 miljoen euro afgesproken. Die bijdrage zou moeten lopen via een investeringsfonds, waar de corporaties in de zogeheten Vogelaarwijken gebruik van kunnen maken.

Koepelorganisatie van de corporaties Aedes deed tot drie keer een voorstel met een concrete uitwerking van het fonds. Maar geen van drie brengt de benodigde 750 miljoen euro op, zegt Vogelaar. Zij legt nu de corporaties dit jaar een heffing van 75 miljoen op.

Tijdens het debat bleek dat de Kamer meer inzicht wil in de rekenmethode van de minister. "Ik begrijp niet hoe deze berekeningen tot stand zijn gekomen", zei Bas Jan van Bochove (CDA). Volgens hem is het onmogelijk om tot een detailleerde langjarige financiële planning te komen. De VVD sprak van 'Goochelaarswijken'.

De bewindsvrouw kreeg in de Kamer steun voor haar besluit om over te gaan op een heffing. "Ik ben blij dat een knoop is doorgehakt", zei Staf Depla (PvdA). Wel toonde hij zich 'ongerust' over de ijzige verhoudingen tussen de overheid en de corporaties. "Het chagrijn blijft. Dat moet van tafel." Depla stelde daarom voor om een bemiddelaar aan te stellen om de kou uit de lucht te halen.

Hiervoor pleitte ook het CDA. "Er moet iemand komen die het schip weer even vlottrekt." Volgens Van Bochove is het nog niet te laat om alsnog een akkoord te bereiken, aangezien de heffing vooralsnog beperkt blijft tot één jaar.

De grootste oppositiepartijen SP en VVD wezen het besluit af. Dit is 'dodelijk' voor de aanpak van de wijken, zei Paulus Jansen (SP). 'Onbegrijpelijk', zo typeerde Brigitte van der Burg (VVD) het besluit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden