Vogelaar gelooft in kansen SS Rotterdam

Het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, de ss Rotterdam. (ANP)

Woningbouwcorporatie Woonbron is bij het verbouwen van het voormalige cruiseschip SS Rotterdam ‘fors tekort geschoten’ bij het in de hand houden van de kosten die inmiddels zo’n 200 miljoen euro bedragen. Dit zei verantwoordelijk minister Vogelaar (wonen) vanmiddag tegen een zeer kritische Tweede Kamer.

De minister wilde echter niet zo ver gaan om de raad van bestuur en de raad van commissarissen ‘incompentent’ te noemen. „Dat gaat mij te ver. Er zijn forse fouten gemaakt in het bedrijf, maar als je wilt ondernemen en creatieve concepten wilt introduceren, dan zijn er risico's. Om daarop het etiket incompetent te plakken gaat mij te ver." Ze houdt vertrouwen in de leiding van Woonbron.

Vogelaar gaf aan nog steeds in het project te geloven dat een impuls moet geven aan het Rotterdamse Katendrecht en omliggende wijken. Bij haar beslissing om door te gaan met dit project (de teller stond toen al op 140 miljoen aan kosten) van Woonbron hield ze al rekening dat dit uiteindelijk boven de 200 miljoen kan uitkomen. „Maar de berekeningen wijzen uit dat het dan nog een rendabel project kan zijn."

Ze wees er op dat een onafhankelijk taxateur de waarde van het verbouwde SS Rotterdam op 200 miljoen euro schat. „Er is niet op voorhand sprake dat maatschappelijk vermogen verspild is. Hoe tegenstrijdig het ook is, het is nog steeds mogelijk dat het financiële plaatje rond te krijgen komt." Daarom wil ze ook niet de stekker uit het project trekken, dat zou leiden tot een enorm verlies aan kapitaal. „Maar die afweging heeft me wel een paar grijze haren gekost."

Woonbron stopte in 2005 zes miljoen in de SS Rotterdam en héél de havenstad, inclusief het bestuur, stond te juichen. De corporatie wilde het schip afmeren in Katendrecht en verbouwen tot een opleidingsplek voor jongeren, hotel, restaurant en museum. De kosten vielen enorm tegen, onder andere vanwege de grote hoeveelheid asbest die verwijderd moest worden. Een commerciële partij haakte af, waardoor Woonbron er alleen voor stond. De kosten (Vogelaar spreekt van investeringen) belopen nu zo’n 200 miljoen euro en het eind hoeft nog niet in zicht te zijn. De minister vertelde dat de uitgaven door Woonbron met een geschat balanstotaal van twee miljard te dragen zijn. Wel moet de corporatie 80 procent van het project afstoten, wellicht voor het einde van het jaar of anders op een moment dat de economische situatie is verbeterd. Vogelaar gaf aan dat er geïnteresseerde partijen zijn die een belang willen nemen.

PvdA-Kamerlid Depla verklaarde het ondanks de kosten ‘nog steeds een mooi project’ te vinden. Maar vooral SP en PVV twijfelden aan nut en noodzaak. Of er een motie van wantrouwen wordt ingediend was aan het einde van de middag nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat Vogelaar kan rekenen op voldoende steun van een Kamermeerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden