Vogelaar blijft corporaties achter de broek zitten

(Novum) - Het kabinet laat nauwgezet onderzoeken of bewoners van de veertig probleemwijken wel voldoende betrokken worden bij de plannen van woningcorporaties om hun wijk tot 'krachtwijk' om te vormen. "Daar gaan we de komende jaren bovenop zitten", zei minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

"Maar dat betekent niet dat ik bij alle corporaties op bezoek ga", meldde Vogelaar, die ook wil nagaan of de bewoners van de wijken tevreden zijn met de plannen. Nog vier steden, allen met één Vogelaarwijk, moeten hun plannen indienen. De deadline is 1 maart.

Deze week liet Vogelaar weten dat de investeringsplannen van woningcorporaties nog altijd onder de maat zijn. De minister ondertekent maandag in de Rivierenwijk in Deventer het eerste akkoord in de nieuwe wijkenaanpak. Daarmee wordt de eerste stap gezet van de uitvoering van het zogeheten Actieplan Krachtwijken.

Het veel bediscussieerde ontslagrecht kwam zaterdagochtend ook ter sprake. Op de vraag of dit kabinet het ongemoeid laat, antwoordde Vogelaar niet met een volmondig nee. "Zeg nooit nooit", zo ontweek ze de gesloten vraag. "Je weet nooit wat de toekomst brengt."

Ook blikte Vogelaar vooruit op de veelbesproken tv-uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries van zondag, waarin hij zegt uiteen te zetten hoe hij de zaak-Natalee Holloway heeft opgelost. De bewindsvrouw is beroepshalve het meest nieuwsgierig naar de vraag of de politie onvoldoende instrumenten voorhanden heeft om voor elkaar te krijgen wat De Vries zegt te hebben gedaan.

Vogelaar refereerde daarbij aan de parlementaire enquêtecommissie naar opsporingsmethoden onder leiding van PvdA'er Maarten van Traa, die in de jaren negentig stelde dat infiltratie door de politie niet zou mogen. "Het is een wankel evenwicht", beaamde Vogelaar. "Maar vergeet niet dat we nog helemaal niet weten in hoeverre het OM erbij betrokken was."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden