Voetjes

Ze hebben in Egypte koningin Nefertite wetenschappelijk gereconstrueerd en zij moet naar de maatstaven van 2003 nog steeds heel mooi zijn geweest. Leert ons weer wat over de cultuur van de oude Egyptenaren. Het zou wat mij betreft pas een aardige archeologische doorbraak zijn geweest als ze zou lijken op Eucalypta de heks uit Paulus de boskabouter.

Ruud Verdonck

Een minpuntje is dat niet vaststaat dat het de mummie van Nefertite was die als aambeeld diende voor de reconstructie van de egyptologe Joan Fletcher. Misschien was het gewoon een lelijke bediende, tenminste naar wat ze toen lelijk vonden. Zouden ze Vanessa eigenlijk ook nog gaan reconstrueren? Daar is ondertussen zo'n beetje alles aan vertimmerd en ik las dat ze binnenkort haar eigen tv-show gaat doen; met name voor de jongere kijkers zal het een eye-opener zijn om te kunnen zien dat zij vroeger ook mooi is geweest.

Qua damesverbouwing schijnt nu overigens de voet aan de beurt te zijn -al zie ik Vanessa nog niet zo gauw iets over iets vertellen (het format was nog niet helemaal gereed) inclusief haar voeten in beeld. Teneinde in bepaalde ranke muiltjes met van die stilettohakken te passen, schijnen in Amerika steeds meer vrouwen hun voeten te laten renoveren. Niet dat het algemeen geaccepteerd is. Sommigen gaan naar de plastische chirurg met een gluiperig verhaal over eeltknobbels, eksterogen, hamertenen en ingegroeide nagels in de hoop er een verbouwing van hun poten uit te slepen, zodat ze in de schoenen van Manolo Blahnik passen.

Punt is namelijk dat de voeten niet de borsten zijn, al schijn je het daar ook wel van aan je rug te kunnen krijgen. Maar als je iemand wat aan je voeten laat klussen, reageren de knieën, de rug speelt op, de nek protesteert, het hoofd pikt het niet, enfin, vader kan net zo goed een hele nieuwe gaan uitzoeken. Plastisch chirurgen zouden hun klanten dan ook heel goed moeten waarschuwen alvorens hamer en beitel ter hand te nemen. Maar als je hun resultaten van boven de voet ziet, heeft dat geen enkele zin.

Dat is het stomme van onze westerse cultuur. Om de dames er op rijpere leeftijd nog een beetje behoorlijk uit te laten zien, zouden we ze minstens tot hun vijftigste helemaal ingezwachteld moeten houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden