Voetje voor voetje gaat het beter met Gerda Havertong

“Ga je dan elke keer vanuit het ziekenhuis naar de televisie?” vragen kinderen als ze, op bezoek bij oma, Gerda Havertong tegenkomen in het revalidatiecentrum.

De actrice uit Sesamstraat herstelt in Enschede van het zware auto-ongeluk op de A 1, een half jaar geleden. Daarbij brak ze elf ribben en haar bekken, liep ze nog meer fracturen op en kneusde ze enkele organen. Het kostte haar de hoofdrol in de Surinaamse musical 'Faya'.

Beetje bij beetje leert ze weer lopen. Ze heeft nog geen idee wanneer ze helemaal de oude is. Kinderen zien haar echter elke avond vrolijk zwaaien en praten met Tommie en Ieniemienie, op twee stevige benen, nergens een rolstoel te bekennen. Hoe kan dat nou?

“Voor kinderen is het verwarrend”, geeft Havertong toe vanuit haar kamer in het herstellingsoord. “Alle uitzendingen worden een jaar eerder opgenomen, dus het lijkt of ik er nog gewoon bij ben. Dit jaar kon ik niet meedoen met de opnames voor het volgende seizoen, dus dan lijkt het net of ik er níet bij ben. Misschien lossen we het geruisloos op door tussen de nieuwe uitzendingen oude uitzendingen met mij te laten zien.”

Toch was Gerda Havertong dit jaar één keer bijna live te zien, toen Sesamstraat het 20-jarig bestaan vierde. Voor de gelegenheid was dat kort voor de uitzending opgenomen. Tot verrassing van de kijkers verscheen zij eventjes in beeld. Het was geen onverdeeld genoegen, vertelt zij. “Toen ik de uitzending zag, was ik teleurgesteld. Ik kon toen nog niets, ik had veel pijn. Ik kwam helemaal uit Enschede naar Hilversum, werd begeleid door een verpleegkundige, die me uit de ene stoel in de andere moest helpen. We draaiden twee scènes met tekst, maar tenslotte was ik minder dan een seconde in beeld. De regisseur vond dat de tekst het ritme van het verhaal onderbrak.” Zij begrijpt het wel, uit elke honderd opnames worden er maar een paar gedraaid. Maar zo nam zij nauwelijks deel aan het jubileumfeest van Sesamstraat, alle pijn en moeite ten spijt.

De kijkertjes en kijkers vergeten haar niet, gezien de 2 500 brieven die zij ontving. De kinderen krijgen als dank een brief met foto. “En ik heb hier nog honderden brieven zonder afzender.” Komen Frank, Lot, Lex, Hakim, Paula, Sien en Rik vaak op bezoek? Jammer genoeg niet, zegt Havertong. Ook dat zal de kinderen verbazen, die toch elke avond zien hoe gezellig het is in Sesamstraat.

Het herstel gaat goed, alle breuken en kneuzingen zijn geheeld, maar, zegt de actrice: “Revalideren is: geduld.” Tijdens de Boekenweek trad ze voor het eerst weer op, in Deventer met haar muzikale begeleidster Hellen Gill. Ze heeft medewerking toegezegd aan een Engelse opera.

Haar fysieke kracht als artiest maakt dat zij sneller revalideert dan een 'gewone burger'. “Bovendien trainde ik twee uur per dag in snelwandelen, vanwege al die jonge meiden in 'Faya'.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden