Voetganger wordt koning in Brussel

PETRA JANBROERS

Waar een maand geleden nog auto's en bussen raasden, dansen nu twee paartjes. Midden op de Anspachlaan laten de dames in zwierige jurken zich door hun heren leiden op salsa-muziek uit een box die ze op een gammel tafeltje op het asfalt hebben gezet. De stoep, de wegmarkering, de verkeerslichten - ze zijn er gewoon nog en wie niet beter weet, denkt dat hartje Brussel is afgezet voor een groot wijkfeest. Vooral 's morgens zou de gedachte kunnen opkomen: de brede boulevard die langs de Beurs loopt is dan net een vuilnisbelt, en er liggen mensen te slapen in de nieuwe bloembakken.

Vorige maand sloot het stadsbestuur het centrum met knullige hekken af, zodat automobilist, buurtbewoner en voetganger vast kunnen wennen. De auto wordt volledig uit de binnenstad verbannen, onder de slogan le piëton roi - de voetganger wordt koning. De bestaande autovrije zone breidt uit van 28 naar 50 hectare en wordt daarmee de grootste van Europa, na Venetië dan.

De volledige make-over van 'de Vijfhoek' waarin ook de Beurs staat, gaat tussen de 20 en 33 miljoen euro kosten. Brussel wil de allure krijgen die het als 'hoofdstad van Europa' verdient. De werkzaamheden beginnen binnenkort en moeten in 2018 zijn voltooid.

Volgens de buurt is het gebied heel abrupt dichtgegooid. Het Comité ter verdediging van de bewoners van Brussel-Centrum staat op gespannen voet met burgemeester Yvan Mayeur. Die ziet het zo: "Dit project komt er. U hebt een andere opinie, maar hierover wordt niet gediscussieerd".

Straks ziet de Boulevard Anspach er volgens de plaatjes beeldschoon uit en flaneren voetgangers langs bomen, 'pockettuinen', fonteinen en kunstwerken alsof ze in Parijs zijn. Overal komt 'sober en modern straatmeubilair'. Er worden fietspaden aangelegd. De vuilnisbakken krijgen een wifi-systeem dat waarschuwt wanneer de bak geleegd moet worden.

Nu is het nog behelpen. Op de stoepen staat een allegaartje van zitjes, sommige van plastic, andere van hout. Om het asfalt enigszins aan het oog te onttrekken, zijn kleurige vijfhoeken aangebracht op de grond. De gemeente heeft ook jeu-de-boulesbanen in grote zandbakken aangelegd. Er staat een tent waar je inline skates kunt huren, iemand heeft een pingpongtafel neergezet. Reuring zat.

Agenten patrouilleren op fietsen en segways. Burgemeester Mayeur heeft hun aanwezigheid moeten opvoeren nadat eerder deze maand een watergevecht tussen letterlijk verhitte bezoekers ontspoorde en uitliep op een veldslag met de politie, waarbij vele ruiten sneuvelden. Sinds het afsluiten worden dagelijks gemiddeld zeventien bekeuringen uitgedeeld - van verkeersovertredingen tot openbare dronkenschap of vandalisme.

De gemeente lijkt niet erg onder de indruk. "Het is honderd jaar geleden dat de binnenstad zo ingrijpend werd veranderd. Ondanks het vele voorwerk is het moeilijk te voorspellen hoe mensen zich aan de nieuwe situatie zullen aanpassen", valt op de website te lezen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden