Voetbalwedstrijd stilleggen, boete of toch puntenstraf?

MONIC SLINGERLAND

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer reageerde achteraf rustig, bijna laconiek op de spreekkoren en de pop met strop om de nek waarop Ajaxfans hem tijdens de wedstrijd hadden getrakteerd. Ze doen maar, reageerde hij schouderophalend. Alleen vroeg hij zich af waarom de voetbalfans het nodig hadden gevonden om luid en duidelijk zijn moeder te beledigen.

Zijn dat nog wel fans? Bert van Oostveen, directeur van de KNVB betaald voetbal, stelde voor om de relschoppers niet meer zo te noemen. Dat is een kleine moeite, al zal ik het begin van dit stukje laten staan. Anders valt de verandering misschien niet op. Maar laten we vaststellen dat dit niet genoeg is om deze beangstigende terreur te stoppen.

Wat dan wel? Ik kan niet uit ervaring spreken over geweld in een stadion, maar weet wel uit andere situaties dat negeren soms een krachtig middel kan zijn om agressief gedrag te dempen. Schouderophalen, zachtjes blijven praten, dan gaat de lol er bij de reuringzoeker wel vanaf. Maar bij het voetbalgeweld werkt het niet, vrees ik.

Dat Vermeer zelf zo rustig reageerde vind ik klasse. Maar waarom is niet harder gegrepen? Waarom is de wedstrijd niet stilgelegd? Waarom heeft Ajax geen puntenstraf gekregen?

Als reden om toch door te spelen noemen clubs doorgaans dat de aanhang boos zal worden, dat je met de maatregel ook de echte fans straft, dus degenen die zich wel goed gedragen. Dat het dus een hele klus zal worden om die tienduizenden opgefokte lui ongedeerd het stadion uit te krijgen. En het gedoe om dan later de wedstrijd over te spelen, met ook nog een boete van de KNVB.

Kwestie van hierop goed voorbereid zijn, lijkt me, en omdat voetbalgeweld geen incident meer is, zou elke club daar allang een goed plan voor moeten hebben, dat af en toe even geoefend wordt, zoals bij een brandalarm. Een andere maatregel is de club drie punten in mindering brengen. Dat lijkt me de beste manier om de echte fan van de aanhang met andere bedoelingen te scheiden.

Waarom is dat niet gebeurd? Een telefoontje naar de KNVB leert dat het in theorie wel mogelijk is om een club een puntenstraf te geven, maar dat dat meestal niet gebeurt om het sportieve aspect buiten beschouwing te laten. Daarom geeft de KNVB liever een geldboete wanneer supporters een wedstrijd verstoren. En dan alleen als een club ernstig tekort schiet om de eigen aanhang in bedwang te houden.

Aan de puntenstraf kleeft een ander bezwaar. Voor fans van de uitclub wordt het dan al te gemakkelijk om de wedstrijd zo te verstoren dat de tegenpartij als thuisclub puntenstraf krijgt.

Daarmee zouden er alleen maar meer rellen komen in de stadions.

Ondertussen hebben de relschoppers vrij spel.

Wat vindt u beter: negeren, wedstrijd stilleggen, boete, puntenstraf?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden